Virus korona mutira sporije od gripa

 Virus korona mutira sporije od gripa

izvor iStock

Mutacija virusa je potpuno prirodan proces i dešava se neprestano. Problem nastaje kada mutiranje virusa vodi do promjena u njegovom ponašanju. Mutacije koje su aktuelno registrovane kada je SARS CoV 2 u pitanju zaista su dovele do promjene u ponašanju virusa, objašnjava za Dan dr Jelena Božilović Đurović sa Instituta za medicinsku hemiju Univerziteta „Gete“ u Njemačkoj.

Kako je pojasnila, najispitanije mutacije za sada su engleska, južnoafrička i brazilska varijanta.

Prema empirijskim podacima, sve tri mutacije su prenosivije, tj. prenose se lakše u populaciji.

Još nema dovoljno podataka da bi nadležne institucije mogle da kažu nešto više o tome. Trenutno se radi mnogo više sekvenciranja. To je proces kojim je moguće detektovati mutacije i koji bi trebalo više da nam kaže koliko su nove varijante prisutnije, iz čega bismo mogli zaključiti i koliko su prenosivije.

“Sekvenciranje je automatizovan proces, ali nisu sve laboratorije opremljene aparatima za sekvenciranja, tako da to ne spada u rutinsku analitiku. Interesantno kod ovih mutacija jeste to da su se sve desile na spik proteinu, tj. onom šiljku kada gledamo sliku virusa. To je dio virusa koji omogućava da virus uđe u ćeliju. Virus se vjerovatno neće promijeniti previše, jer bi se onda svrstao u neku drugu grupu. Inače „strategija” virusa nije takva da postaje opasniji, jer bi onda uništavao tijela domaćina. Može mutirati i postati slabiji i upravo bi to bilo prirodnije”, rekla je dr Božilović Đurovićeva.

Česta mutacija SARS CoV 2 virusa koja se registruje ima više razloga.

“Korona virusi spadaju u grupu RNK virusa, koji mutiraju češće od DNK virusa. Drugi i mnogo veći razlog za mutaciju jeste to što virus toliko cirkuliše svijetom da se to moralo desiti. Naime, svakim prelaskom virusa na tijelo domaćina, postoji mogućnost mutacija. Ako pak uporedimo broj tih mutacija sa virusom influence (gripa) i preračunamo po broju oboljelih, vidi se da virus SARS CoV 2 mutira sporije. Znači, problem je u broju zaraženih”, rekla je ona.

Mutacije se dešavaju u ćelijama domaćina, a to su u ovom slučaju ljudi, objašnjava dr Božilović Đurovićeva.

“Virus sam po sebi nema mogućnost reprodukcije, osim da uđe u ćeliju domaćina. Tom prilikom on prepisuje svoj RNK (u slučaju ovog virusa) na DNK domaćina i u tom procesu dolazi do greške. Ukoliko grešku ne isprave korektivni mehanizmi samog virusa, dolazi do daljeg „pogrešnog prepisivanja” i tako dolazi do mutacije”, objašnjava.

Kako je pojasnila, SARS CoV 2 ostaće prisutan u stanovništvu.

“Biće vjerovatno kao sa gripom. Zato je vrlo važno imunizovati se. Imuni ćemo postati svi u nekom trenutku, primanjem vakcine ili inficiranjem. Koliko će dugo djelovati vakcina, još se ne zna. Prerano je govoriti o tome”, kaže ona.

Zaključavanje jedno od rješenja

S obzirom na to da stanovništvo nije dovoljno edukovano na ovu temu, a virus je za sve nas nov lockdown (zatvaranje) jeste jedno rješenje.

“Rješenje je u prekidanju lanca prenosa infekcije toliko dugo dok ne budemo imunizovani vakcinama. Meni se čini da se u toku ove godine, stanovništvo prilično edukovalo i da bi se lockdown mogao zamijeniti adekvatnim konceptima zaštite. Ipak, kao problem ostaju pristalice teorija zavjere koji stvaraju konfuziju u glavama ljudi i čine ih skeptičnim prema svemu. Koliko će se virus širiti zavisi prije svega od nas samih, tj. naše spremnosti da preuzmemo odgovornost i ponašamo se u skladu sa situacijom”, kazala je dr Jelena Božilović Đurović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još