Virus nas ne smije zakačiti pred samu vakcinaciju, maske su tek sada obavezne

 Virus nas ne smije zakačiti pred samu vakcinaciju, maske su tek sada obavezne

izvor qov.me

Nacionalna strategija za imunizaciju protiv kovida-19 definiše rizične kategorije i prepoznaje ko će imati prioritet u vakcinaciji, ali epidemiolozi napominju da će puni efekat tog procesa zavisiti od stepena pridržavanja mjera, koje su jednako bitne kao i tokom dosadašnje borbe protiv pandemije.

To je saopšteno na treningu „Edukacija novinara povodom predstojeće kovid-19 imunizacije“, koji je u Budvi održan tokom vikenda u organizaciji Instituta za javno zdravlje uz podršku UNICEF-a i britanske ambasade u Podgorici.

Predstavljajući taj dokument, Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje istakao je da su štićenici domova za stare i institucije za smještaj osoba sa težim poremećajima razvoja prvi koji će primiti vakcinu kada ona, uskoro, stigne u Crnu Goru. Strategija je, kako je kazao, završena u decembru, ali je dodao da je to „živi dokument“ koji će se vremenom mijenjati i dopunjavati. 

“Vakcinacija je jako važna, to je prije svega logistički izazov. Naš dokument za imunizaciju ima 11 poglavlja i obuhvata, između ostalog, regulatorni okvir, definisanje ciljne populacije, organizaciju logističkog lanca, odlaganje otpada, što je takođe važan segment, ali obuhvata i obuke za zdravstvene radnike koje smo uglavnom obavili, a što nam je bilo jako važno”, naveo je Begić.

Kazao je da ce se među prvima vakcinisati zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji fronta u borbi sa korona virusom, zdravstveni radnici u drugim ustanovama, sve osobe starosti od 80 i više godina, a nakon njih i svi oni koji imaju između 75 i 79 godina, te osobe od 70 do 74 godine starosti. 

“Nakon njih vakcinisacemo klinički veoma osjetljiva/ranjiva lica, a nakon njih i one od 65 do 69 godina starosti. Sljedeća kategorija su oni koji imaju od 45 do 64 godine a koji spadaju u rizične kategorije, pripadnici vitalnih službi na državnom i lokalnom nivou, zaposleni u obrazovno-vaspitnim ustanovama, te odrasli od 18 do 44 godine koji spadaju u rizične kategorije. Predvidjeli smo nakon njih i vakcinaciju onih koji imaju od 60 do 64 godine, druge pripadnike vitalnih službi na državnom i lokalnom nivou i one osobe koje imaju od 50 do 59 godina starosti”, naveo je Begić.

Naglasio je da je urađen i popis opreme za čuvanje vakcina u domovima zdravlja u našoj zemlji i da je kapacitet zadovoljavajući.

“Ostalo je da kupimo još nešto od opreme za smještaj vakcina, ali kapacitet onoga što posjedujemo je zadovoljavajući”, naglasio je Begić.

Epidemiolog IJZ Dragan Laušević upozorio je građane da maske tek sada ne smiju skidati, već da moraju biti još oprezniji, jer ih virus ne smije zakačiti pred samu vakcinaciju.

“Vakcine ubrzo stižu, i sad tek moramo da nosimo maske, da držimo distancu i peremo ruke. Morali smo to i ranije i moraćemo i ubuduće, ali sad to treba da činimo bez izuzetka”, poručio je on.

Kazao je da i oni koji se vakcinišu moraju da nose maske.

“Imunitet se dobija dvije sedmice nakon primljene druge doze vakcine. I ako se vakcinišete, antitijela imate u krvi, ali ne i u sluznici, pa ako ne nosite masku možete infekciju da prenesete onome ko nije preležao bolest”, naglasio je Laušević.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još