Više ne postoje razlozi da Abazović o slučaju nuđenja mita ne obavijesti javnost

 Više ne postoje razlozi da Abazović o slučaju nuđenja mita ne obavijesti javnost

izvor gov.me

Nezavisni ekspert za borbu protiv korupcije, slovenački stručnjak Drago Kos ocijenio je za Pobjedu da, nakon što Specijalno tužilaštvo nije našlo osnova za pokretanje istrage u slučaju navodnog nuđenja mita, u iznosu od 21 milion eura, Dritanu Abazoviću da ne podrži novu vlast u Crnoj Gori „sada više ne postoje nikakvi razlozi da potpredsjednik Vlade o slučaju u cjelini ne obavijesti javnost“.

“Potpredsjednik Vlade sigurno bi morao tužilaštvu dati puni iskaz o svim okolnostima slučaja. Jedini razlog zbog kojeg bi se moglo razumjeti da o tome ne obavijesti javnost bio bi mogući pretkrivični ili krivični postupak na koji bi njegovo saopštenje javnosti moglo negativno da utiče”, objasnio je Kos za Pobjedu.

Ističe da je, kako kaže, imao čast da sarađuje sa specijalnom tužiteljkom Sanjom Jovićević i zna „da bi pokrenula postupak ako bi za to postojali barem minimalni zakonski razlozi i uslovi“.

“Očito svjedočenje potpredsjednika Vlade kod tužilaštva nije bilo dovoljno jasno i/ili konkretno da bi se to desilo, pa sad više ne postoje nikakvi razlozi da potpredsjednik Vlade o slučaju u cjelini ne obavijesti javnost”, kategoričan je Drago Kos, koji je bio i predsjednik Grupe zemalja Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), a kao ekspert bio je podrška našim stručnjacima u izradi Zakona o sprečavanju korupcije.

Pobjeda je prije nekoliko dana objavila da je Specijalno državno tužilaštvo zatvorilo slučaj navodnog nuđenja mita Dritanu Abazoviću, nakon izbora 30. avgusta prošle godine, da ne podrži novu vlast.

Saopšteno im je da nakon što su prikupili podatke i dokumentaciju i uzeli izjavu od Abazovića ocijenjeno je „da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Objasnili su da ne mogu objelodaniti sadržaj Abazovićeve izjave niti ostale detalje iz postupka koji su vodili.

Abazović nije odgovorio na telefonske pozive iz Pobjede i poruke i do danas se nije oglasio povodom odluke Specijalnog tužilaštva da ne pokrene istragu u slučaju njegovih javnih tvrdnji da mu je nuđen mito u iznosu od 21 milion eura.

Odluka potpredsjednika Vlade da ćuti o ovom slučaju, ali i tužilaštva, izazvala je brojne reakcije, pa je potpredsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević, u petak, na Tviteru napisao da im je predstavnik izvršne vlasti nudio 500.000 eura, krajem decembra, da prisustvuju sjednici Skupštine Crne Gore kako bi imali kvorum.

“Ne treba tužilaštvo da zove za izjave, neka kopiraju izjavu Dritana Abazovića oko 21 miliona. Imam „povjerenja“ u istinitost njegovih navoda”, ironično je poručio Konjević.

Jedan od lidera vladajuće koalicije Demokratski front Milan Knežević podsjetio je u izjavi za Pobjedu da u njegovom slučaju 2018. godine, kada je tvrdio da mu je nuđeno da plati 10.000 eura da bi mu preinačili presudu od sedam mjeseci zatvora, specijalna tužiteljka Stojanka Radović tražila je od Višeg suda da bude stavljen u zatvor dva mjeseca, što je prihvatio i podgorički Viši sud.

“Kako je moguće da u sličnim slučajevima ja dobijem dva mjeseca zatvora, a za Dritana Abazovića ne postoje elementi bića krivičnog djela, treba pitati Milivoja Katnića. Naravno, smatram da ni u mom slučaju nije bilo elemenata bića krivičnog djela”, rekao je on.

Reagovao je i Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS koji je u petak na Tviteru konstatovao da su moguća samo dva razloga – da je Abazović na saslušanju rekao da mu nije nuđeno mito ili da Specijalno tužilaštvo neće da radi svoj posao.

Informaciju da je Abazoviću navodno nuđeno mito prvi je saopštio kontroverzni crnogorski biznismen Miodrag Daka Davidović, krajem novembra prošle godine, uz tvrdnju da je to bio poznati crnogorski humanista, iseljenik Hajriz Brčvak, što su oni kategorično demantovali.

Abazović je potvrdio da mu je nuđeno mito i da je ponude dobijao sa više strana, „od nekih klanova“.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još