Vlada formirala Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

 Vlada formirala Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

foto gov.me

Vlada Crne Gore, shodno svojim prioritetnim opredjeljenjem za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, na jučerašnjoj sjednici donijela je Odluku o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Vlada je kasno sinoć saopštila da Nacionalni savjet predstavlja neophodni mehanizam za borbu protiv “najozbiljnijeg i najštetnijeg oblika te pojave”, čime će se povećati javna odgovornost, te stvoriti pretpostavke za ispunjavanje ciljeva u odnosu na očekivanja građana.

Vlada Crne Gore je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik prof. dr Zdravko Krivokapić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

O izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti po hitnom postupku

“U diskusiji je naglašeno da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona, uključujući i predlog za brisanje spornih odredbi, ne uvode novi pravni instituti niti propisuju nove pravne obaveze. Naprotiv, preciziraju se pravila o upisu vjerskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju, obezbjeđuje se pravna izvjesnost i sigurnost i uklanjaju one diskriminatorneiI neustavne odredbe kojima su direktno i grubo ugrožena prava i Interesi vjernika, ali i mir i sigurnost cjelokupnog društva, uz, istovremeno, priznanje i zaštitu stečenih prava i ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona daje se pravni okvir koji je u skladu sa međunarodnim standardima iz oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i jedinstvenim pravnim poretkom Crne Gore, ali se uvažavaju i društvene i vjerske karakteristike Crne Gore.

Na sjednici je zaključeno da se Predlog ovog zakona dostavi Skupštini Crne Gore, radi donošenja po skraćenom postupku

Vlada je imenovala Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim će rukovoditi predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić.

Opoziv sedam ambasadora

Vlada je, na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova, utvrdila predlog za opoziv sedam ambasadora.

Utvrđen je predlog za opoziv Darka Pajovića sa dužnosti ambasadora Crne Gore u Kini, na rezidentnoj osnovi, kao i sa dužnosti ambasadora u Indoneziji i Koreji, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Pekingu.

“Utvrđen je predlog za opoziv Miodraga Vlahovića sa dužnosti ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici i Suverenom Malteškom redu, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Rimu”, saopštila je kasno sinoć Vlada Crne Gore.

Iz Vlade su kazali da je utvrđen predlog za opoziv Obrada Stanišića sa dužnosti ambasadora u Bosni i Hercegovini, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Sarajevu

Na sjednici je utvrđen je predlog za opoziv Sanje Vlahović sa dužnosti ambasadorke Crne Gore u Italiji, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Rimu, kao i sa dužnosti ambasadorke u San Marino i Malti, na nerezidentnoj osnovi.

“Utvrđen je predlog o povlačenju Vere Kuliš sa dužnosti ambasadorke u Njemačkoj, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Berlinu, kao i Tarzana Miloševića sa dužnosti ambasadora u Srbiji, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Beogradu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je utvrđen predlog za opoziv Dušanke Jeknić sa dužnosti ambasadorke Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Abu Dabiju, kao i sa dužnosti ambasadorke u Kuvajtu, Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Kraljevini Bahrein, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Abu Dabiju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još