Vlada od turizma očekuje 500 miliona eura prihoda

 Vlada od turizma očekuje 500 miliona eura prihoda

foto Selver Vukovic

Crna Gora je za devet mjeseci prošle godine od turizma prihodovala samo 122 miliona eura, a u Ministarstvu ekonomskog razvoja procjenjuju da će u ovoj godini ostvariti rast prihoda od blizu 40 odsto i da će prihodi od najjače privredne grane u našoj državi iznositi oko 500 miliona eura.

Kako su kazali iz tog resora, Svjetska turistička organizacija očekuje povratak međunarodnog turizma do trećeg kvartala ove godine, dok se povratak na nivo prije pandemije očekuje tek u 2023.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Đurović kazala je za Dan da prihod od 122 miliona eura za devet mjeseci prošle godine predstavlja pad od 88 odsto u odnosu na 2019. godinu. Prihod od turizma u 2019. godini iznosio je preko milijardu eura.

Prema preliminarnim podacima Monstata, u istom periodu ostvareno je 387.350 dolazaka turista, što je pad od 83,64 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, a u istom periodu je ostvareno 2,16 miliona noćenja turista, što je pad od 83,4 odsto.

Susjedne zemlje su u 2020. godini ostvarile oko 50 procenata prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, a u resornom ministarstvu procjenjuju da će Crna G ora u ovoj godini ostvariti toliki procenat prihoda.

“Svjedoci smo da je proces imunizacije u toku i možemo reći da se sada nalazimo na početku kraja ovog teškog i mučnog perioda za turizam. Vjerujemo da će ova godina biti godina povratka putovanja i početka oporavka turizma. Svakako, izazova i zastoja će biti i dalje, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situaci je u zemlji i svijetu, ali, u svakom slučaju, očekujemo da ćemo biti u boljoj poziciji u drugoj polovini i na kraju godine nego na njenom početku. Većina eksperata UNWTO očekuje povratak međunarodnog turizma do trećeg kvartala 2021. godine, a povratak na nivo prije pandemije tek 2023. godine”, rekla je Đurović

Prema njenim riječima Vlada kroz mjere podrške nastoji da omogući privatnom sektoru da što spremnije dočeka predstojeću ljetnju sezonu.

“Sasvim je izvjesno da će ona, s obzirom na sve prethodno navedeno, biti bolja od prethodne. Procjene je nezahvalno davati, s obzirom na to da je mnogo nepoznanica, ali uz poštovanje svih zdravstvenih mjera i protokola i kreiranje paket-aranžmana na principu da cijena prati kvalitet i marketing aktivnosti, procjenjuje se da ćemo ostvariti 50 odsto turističkog prometa u poređenju sa 2019. godinom”, kazala je Đurović za Dan.

Odgovarajući na pitanje da li bi u 2020. godini bili veći prihodi od turizma da je Vlada na vrijeme otvorila granice za zemlje regiona, ona je istakla da se ograničenje bilo kakve vrste negativno održava na turizam, te da je trebalo naći pravu mjeru sa jedne strane sačuvati zdravlje, a sa druge obezbijediti ekonomsku aktivnost koja neće ugroziti zdravlje.

“Iskustva drugih zemalja, prije svega onih iz našeg okruženja, na osnovu ostvarenog prometa, pokazuju da Crna Gora nije iskoristila šansu kao što je to slučaj kod naših susjeda (Hrvatska, Albanija). Da smo imali otvorene granice kada su u pitanju regionalna tržišta, Crna Gora bi izvjesno ostvarila bolji turistički promet, s obzirom na interesovanje gosti ju sa tih tržišta, koji su čekali taj trenutak i u posljednjem trenutku otkazivali putovanja i preusmjerili se na druge destinacije”, rekla je Đurović.

Promet u januaru slabiji 40 odsto

Upitana da li je ovogodišnja zimska sezona bolja nego prethodna uprkos pandemiji, Đurović je odgovorila da rezultati pokazuju da, uprkos pandemiji, imamo neočekivano uspješnu zimsku sezonu, prije svega u turističkim centrima na fveru.

“Zvanični podaci Monstata za januar biće dostupni krajem ovog mjeseca, a prema podacima lokalnih turističkih organizacija, koje NTOCG obrađuje svakog petka, u Crnoj Gori je tokom januara mjeseca u prosjeku ostvaren promet od preko 60 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine, kada svijet još nije bio suočen sa prisustvom virusa. Posljednjeg petka u januaru evidentirano je oko 6.300 turista, što je 66 odsto ostvarenog prometa u odnosu na isti dan prethodne godine. Nakon popuštanja mjera, naročito onih koje se odnose na međugradski saobraćaj, u zimskim turističkim centrima zabilježen je znatan rast broja turisga. U Kolašinu jepopunjenosthotela bilai do 100 posgo, dok je na Žabljaku popunjenost hotela tokom praznika bila oko 80 odsto”, kazala je Đurović.

U međuvremenu je opet zabranjen međugradski saobraćaj vikendom.

Od taksi 94 hiljade

Kada je riječ o dostupnim finansijskim pokazateljima koji se odnose na prihode budžeta, a uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, zaključno sa 8. februarom, te stavke iznose 93.857 eura, što predstavlja pad od 10,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Tokom narednih mjeseci očekujemo goste iz regiona, na prvom mjestu izAlbanije, a interesovanje iskazuju i brojni tur-operatori sa svih emitivnih tržišta kazala je Đurović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još