Vlada usvojila odluku o sticanju državljanstva bez znanja MUP-a

 Vlada usvojila odluku o sticanju državljanstva bez znanja MUP-a

izvor Vlada Crne Gore ; opis : Sa ranije sjednice Vlade

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici, mimo znanja i predstavnika MUP-a, usvojila Predlog Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, javlja portal Vijesti.

Tim dokumentom predviđeno je da se za 10 godina boravka smatra pet godina privremenog plus pet godina stalnog boravka u Crnoj Gori, dok je raniji zakonski uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo bio 10 godina stalnog boravka u državi.

Na tom dokumentu MUP je radio više od godinu, ali je povučen nakon protesta opozicije.

Prije donošenja Odluke plan je bio da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu razmatra radni MUP-ov dokument, pa tek kada se u Skupštini usvoji zajedničko mišljenje pošalje Vladi na usvajanje.

Sve je to urađeno jer je parlamentarna većina tražila da Odluka o crnogorskom državljanstvu ide na skupštinski Odbor.

U Nacrtu Odluke, na kojoj je radio MUP, kako je ranije objavljeno, ključna izmjena je da i svi građani “koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva”.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su to mogućnost do sada imali samo oni koji “neprekidno žive 10 godina u Crnoj Gori”.

Tokom te odluke Vlade, da se ne prenagli sa usvajanjem novih izmjena o načinu sticanja državljansta, ključnu ulogu je odigrao MUP koji je i naglasio da je “dobra demokratska praksa da se prilikom izrade izbornih zakona treba sačekati i stav matičnog Odbora”.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na sjednici Odbora za izborne reforme sa poslanicima je razgovarao o sadržini dokumenta.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još