Vladavina prava je strateški prioritet ove Vlade i vodilja evropske integracije

 Vladavina prava je strateški prioritet ove Vlade i vodilja evropske integracije

izvor gov.me

Strateški prioritet ove Vlade je vladavina prava i implementacija principa nulte korupcije. Odlučni smo da sprovedemo sveobuhvatne reforme iz poglavlja 23 i 24 i ubrzamo aktivnosti kroz fokusirani planski proces i sprovođenje dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24. Vjerujem da ćemo na taj način na djelima pokazati da Crna Gora ostaje nepokolebljivo na evropskom kursu, a da će naši rezultati dokazati transformativnu moć evropske integracije i unaprijediti život naših građana, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na drugoj sjednici Kolegijuma za pregovore.

Druga sjednica, kojom je predsjedavao premijer Krivokapić, održana je danas.

Članovi Kolegijuma su razmatrali ključne aktivnosti dinamičkih planova za poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i implementaciju projekata iz Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) u dijelu vladavine prava.

Predsjednik Vlade je istakao uvjerenje da će efikasno i koordinisano sprovođenje dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24 mobilisati sve naše resurse u cilju što bržeg ispunjenja privremenih mjerila i stvaranja preduslova za snažniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Podsjetio je da su ti planovi rezultat sinergijskog i temeljnog rada radnih grupa na sagledavanju obaveza iz privremenih mjerila, preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kao i posljednjeg Non-pejpera o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori iz maja 2021.

Kada je riječ o sprovođenju projekata iz Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) u dijelu vladavine prava, ocijenjeno je da je tokom prethodnog perioda značajna podrška EU bila namijenjena za unapređenje stanja u sektoru vladavine prava.

Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da se i kroz IPA 2020 očekuje podrška sektoru vladavine prava  za akcije u oblasti jačanja efikasnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još