Vladimir Novović novi GST: Mogu da odgovorim zadatku

 Vladimir Novović novi GST: Mogu da odgovorim zadatku

izvor Pobjeda

Sudija Višeg suda Vladimir Novović novi je glavni specijalni tužilac, odlučio je večeras Tužilački savjet.

Za Novovića je ruku diglo 10 članova Tužilačkog savjeta, dok Đurđina Nina Ivanović nije glasala.

– Izabrali smo čovjeka čiste biografije, vrhunskog sudiju koji je do sada imao neukaljanu karijeru i impersivne rezultate, tako da očekujemo da takav bude i kao glavni specijalni tužilac – poručio je član TS-a Andrej Milović.

U trci za GST-a su, pored Novovića, bili tužioci Saša Čađenović, Miloš Šoškić i advokat iz Bijelog Polja Miladin Joksimović sa kojima su članovi TS-a obavili prethodno intervjue. 

Novović je tom prilikom rekao da smatra da može da odgovori funkciji glavnog specijalnog tužioca, a svoj stav temelji na, kako je rekao, mjerljivim podacima koje možete da vidite iz izvještaja o radu.

– Moj radni put je vezan za krivično i krivično-procesno zakonodavstvo. Već više od 12 i po godina sam uporedo i prvoistražni sudija i prvostepeni krivični sudija. Kasnije kada se izmijenio Zakonik o krivičnom postupku sudija za istragu i prvostepeni krivični sudija. U Višem sudu u Podgorici sam više od sedam godina na tim poslovima, a od februara 2021. godine sam član Sudskog savjeta. U Višem sudu u Podgorici sam postupao u predmetima izuzetne složenosti, kako čonjenične tako i pravne. Kad sam sebi postavio pitanje da li mogu odgovoriti funkciji glavnog specijalnog tužioca, sam sebi sam odgovorio da mogu jer su tu mjerljivi podaci koje možete da vidite iz izvještaja o radu. U tim izvještajima možete da vidite da sam radio za dvoje ili troje sudija, uz kontinuirano visok kvalitet rada i smatram da mogu da podignem organizacioni kvalitet u SDT-u, da mu dam novu dimenziju – rekao je Novović.

Sa sjednice TS-a (FOTO: Stevo Vasiljević)

Svjestan je, kako kaže, značaja Specijalnog državnog tužilaštva i uloge koju igra u poglavljima 23 i 24, odnosno pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i bezbjednosti.

– To je svakako profesionalni izazov za mene, kao za svakog kome je cilj pravo, pravda, pravna država. Moj jedini autoritet u tom radu biće etika i pravna norma – istakao je Novović.

Prema njegovim riječima, u poslu glavnog specijalnog tužioca, odnosno samog SDT-a očekuju ga brojni izazovi.

– Ti izazovi tiču se, prije svega, ljudskih resursa. Tu moramo raditi na kvalitetu, povećanju transparentnosti, stvaranju uslova za rad, u smislu adekvatnih prostorija i tehničke opremljenosti – dodao je on.

Kao glavni problem vidi percepciju javnosti u pogledu rada državnog tužilaštva i samog SDT-a. 

– Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja iz decembra prošle godine, 56 odsto ispitanika ne vjeruje u rad državnog tužilaštva, a samo 19 odsto vjeruje. Postavlja se pitanje kako to popraviti. Smatram da to možemo popraviti pregalačkim radom, povećanjem kvaliteta rada i stvaranjem utiska kod javnosti da je zakon jednak za sve – poručio je Novović.

Šoškić odustao od kandidature

Prilikom intervjua pred TS-om Miloš Šoškić je povukao kandidaturu zbog, kako je rekao, “očekivanja neformalnih centara moći”.

Podsjećamo, CGO je dostavio v.d. VDT i Tužilačkom savjetu Inicijativu da preispitaju da li je Miloš Šoškić koristio poziciju državnog tužioca za ostvarivanje privatnih interesa kada je Vladi Crne Gore podnio zahtjev za dobijanje stana pod povoljnim uslovima.

Miloš Šoškić (FOTO: Stevo Vasiljević)

CGO vjeruje da, s obzirom na kandidaturu Šoškića za jednu od najviših funkcija u tužilaškoj organizaciji, ovo mora biti prioritetno razmatrano jer je u interesu novog Tužilačkog savjeta i v.d. VDT da ne daju podršku kontroverznim tužiocima.

Nakon obavljenih intervjua sa kandidatima za GST-a, v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović dala je pauzu do 19:30 sati, kada se očekuje da predloži novog glavnog specijalnog tužioca, a Tužilački savjet se potom izjasni.

Javni oglas za izbor GST-a objavljen je 18. februara.

Tužilački savjet je 17. februara konstatovao prestanak funkcije dotadašnjem GST-u Milivoju Katniću zbog ostvarenog prava na starosnu penziju, a na osnovu podataka Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

izvor POBJEDA

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još