Voda za četiri bezvodna naselja na obali mora

 Voda za četiri bezvodna naselja na obali mora

U Opštini Ulcinj danas je potpisan Sporazum Bara i Ulcinja da prenose na Vladu i Regionalni vodovod aktivnosti izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže sa postrojenjem za tretman otpadnih voda za naselja Dobre Vode, Veliki pijeska i Utjeha u Baru i Kručama u opštini Ulcinj. Sporazum su potpisali predsjednici dvije opštine Ljoro Nrekić I Dušan Raičević.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić I predstavnik kancelarije Evropske bankeza obnovu I razvoj u Podgorici Radoslav Ralević.

U tim naseljima ima preko 10.000 objekata za stanovanje, koja nisu spojena na vodovodni sistem lokalnih vodovoda iako kroz ta naselja prolaze cijevi Regionalnog vodovoda.

“ Ovaj projekat je vrijedan 12 miliona eura , i kompletan projekat je preuzeo Regionalni vodovod u saradnji sa EBRD, koja je opredijelila značajan dio sredstava . Čekali smo da ova odluka prođe kroz skupštinsku proceduru, i sada mogu da kažem da je ova odluka jednoglasno usvojena u SO Ulcinj”, kazao je Nrekić.

Prema njegovim riječima, naselje Kruče će dobiti vodu i kanalizaciju, a kako je Kruče na granici sa Barom, gradonačelnik Bara i Ulcinja potpisali su ovaj sporazum, u nadi da će on doprinijeti, istakao je Nrekić, boljem razvoju turizma u ove dvije opštine.

“ Želim svima vama da se zahvalim na podršci na realizaciji ovog značajnog projekta, ne samo za barsku opštinu, nego i za Ulcinj. Današnjim potpisivanjem sporazuma na neki način krunišemo vrijedan dvogodišnji rad lokalne administracije u Baru, koja se jasno opredijelila da želi prije svega da riješi višedecenijske probleme značajnog dijela barske opštine, koja su do sada bila bez izgrađene vodovodne i kanalizacione mreže . Prvenstveno mislimo na naselja, Veliki pjesak, Utjeha, kao i te granične zone između barske i ulcinjske opštine koje obuhvataju i naselje Kruče, i na taj način dovodimo pitku vodu i  rješavamo problem otpadnih voda sa ovih prostora, kaja su bila bez izgrađene komunalne infrastrukture”, kazao je Raičević.

Kako navodi, u zadnjih pedeset godina bilježi se razvoj ovih naselja , koja su prioritetno orjentisana na turizam.

“ Upravu tu bilježimo izgradnju značajnog broja hotela sa četiri i više zvjezdica.  A po logici stvari, obzirom da je struktura Regionalnog vodovoda prošla na magistrali koja povezuje Bar i Ulcinj, navelo nas je na logično razmišljanje da u saradnji sa RV pronađemo način kako  da u ova, do sada bezvodna područja, dovedemo vodu. Ja se ovom prilikom zahvaljujem izvršnom direktoru RV, kao i bordu direktora na pruženoj podršci i realizaciji ovog istorijskog projekta za pomenuta naselja”, kazao je Raičević.

On je istakao da je ovo istorijski momenat i za lokalnu upravu Bara i Ulcinja, a posebno je značajno to, kako navodi, što je podrška za realizaciju ovog sporazuma dobijenja i od oba lokalna parlamenta, i prije svega potvrđuje jedinstvo odbornika u lokalnim parlamentima po pitanju značajnog problem naših sugrađana. “ Mislim da smo po ovom pitanju sve one političke primjese stavili po strani , i založili se da na ovaj način pokušamo da riješimo višedecenijsku problematiku. Regionalni vodovod već sporovodi aktivnosti po pitanju završetka idejnog projekta i mi se zaista nadamo da ćemo sa radovima početi već naredne godine, te sa time stvoriti jasnu pretpostavku za razvoj turizma u ovim oblastima”, kazao je Raičević.

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić , poručio je da sa ponosom može da kaže, da smo u godini jubileja, godini kada obiljažavamo deset godina funkcionisanja RV, i 45. godina institucionalnog postojanja jednog od najvažnijih državnih preduzeća , nakon potpisivanja današnjeg sporazuma, sa dva predsjednika i jednoglasnim odlukama u oba lokalna parlamenta , možemo da pokrenemo insitutcionalnu inicijativu za novu fazu RV.

“ Kao što znate, do 2016. RV je bilo preduzeće koje je na neki način isključivo prodavalo vodu lokalnim preduzećima , a nakon usvajanja novog Zakona Regionalnog vodovoda, mi smo dobili zakonsku mogućnost i krajnim protrošačima obezbijedimo vodu, čime se stekla mogućnost da prihvatimo inicijativu predsjednika Opštine Bar odmah nakon njegovog izbora na ovu važnu funkciju. Sa zadovoljstvom smo prihvatili tu višedecenijsku prepreku za razvoj 30 % teritorije opštine Bar  ( naselja Dobra voda Veliki pjesak i Utjeha ) u kojima imamo između sedam do deset hiljada  individualnih objekata za stanovanje, koji nemaju riješene probleme vodosnadbijevanja .Sa ovim projektom, ne samo što ćemo unaprijediti kvalitet života stanovnika u Baru i MZ Kruče u Ulcinju , već ćemo i stvoriti infratsrukturne pretpostavke za razvoj turizma , jer nakon završetka RV prihodi od trurizma u našoj državi  su  porasli na godišnjem nivou od 322 miliona eura do preko milijardu eura u posljednje tri godine”, istakao je Jevrić.

On je poručio da će RV bitio zbiljan i odgovoran partner i Ulcinju i Baru.

Pročitajte još