Vrhovni sud i dalje u v.d. stanju: Bez prijava za predsjednika

 Vrhovni sud i dalje u v.d. stanju: Bez prijava za predsjednika

Izvor: Foto: Arhiva Opis: Vučinić

Konkurs za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore okončan je juče i kako je Pobjedi potvrđeno u Sudskom savjetu do kraja radnog vremena nije stigla nijedna prijava.

Prema zakonskim procedurama Sudski savjet će sačekati još dva dana za prijem prijava koje su eventualno upućene poštom.

Vrhovni sud je u takozvanom „vd“ stanju od 30. decembra prošle godine kada je Vesna Medenica podnijela ostavku. Za vršiteljku dužnosti predsjenice Sudski savjet je potom imenovao njenu zamjenicu sutkinju Stanku Vučinić koja će dužnost, kako je saopšteno, obavljati do izbora novog predsjednika.

Mandat Medenice, koja je treći put za čelnicu Vrhovnog suda izabrana u julu 2019, bio je sporan i stručna i laička javnost burno su reagovali već na njenu kandidaturu, ali se ona nije povukla.

Obrazlažući, nepunih godinu i po kasnije, odluku da se, ipak, povuče, u decembru prošle godine, je nakon Opšte sjednice Vrhovnog suda, kazala da, kao što se u dosadašnjoj karijeri iskreno, profesionalno i odgovorno odnijela prema svakom otvorenom pitanju, pruža posljednji doprinos i lični pečat rješavanju pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda.

U svom neformalnom dokumentu o napretku u ključnim pregovaračkim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na oblast vladavine prava Evropska komisija je ljetos izrazila zabrinutost zbog naimenovanjima visokih funkcionera u pravosuđu, koja nijesu u skladu s preporukama GRECO o nezavisnosti pravosuđa, te navela da se pravosuđe i tužilaštvo još percipiraju kao ranjivi na političko uplitanje.

Posebno su ukazali na imenovanja, u periodu između 2019. i početka 2020. godine, sedam predsjednika crnogorskih sudova, uključujući i Medenicu, na treći mandat ili više.

Vesna Medenica prvi put je u Skupštini Crne Gore za predsjednicu Vrhovnog suda, kako piše u njenoj biografiji, izabrana 19. decembra 2007. godine, a na prijedlog tadašnjeg predsjednika države (Filipa Vujanovića), predsjednika parlamenta (Ranka Krivokapića) i premijera (Željka Šturanovića).

Sudski savjet je tajnim glasanjem, a na jednoglasni prijedlog Opšte sjednice Vrhovnog suda, ponovo izabrao Medenicu za predsjednicu 26. jula 2014. godine.

Predsjednika/cu Vrhovnog suda bira i razrješava Sudski savjet.

U Ustavu izričito piše da ista osoba može biti birana za predsjednika Vrhovnog suda najviše dva puta, ali je Sudski savjet kandidaturu Medenice jednoglasno podržao.

U „vd“ stanju je i Sudski savjet još od jula 2018. godine, kada im je istekao mandat, ali u parlamentu od tada nijesu uspjeli da izaberu četiri ugledna pravnika, koje dvotrećinskom većinom bira Skupština.

Vlada je zbog toga bila prinuđena da inicira izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojima je predviđeno da se članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika produžava mandat do izbora novih.

I Vrhovno državno tužilaštvo je u „vd“ stanju nakon što je Ivici Stankoviću 7. oktobra 2019. istekao petogodišnji mandat, poslije čega je izabran za vršioca dužnosti.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još