Vrijeme je za kostim Adama i Eve

 Vrijeme je za kostim Adama i Eve

Ako se po jutru dan poznaje, sezona na rajskom ostrvu- Adi Bojani, biće dobra. Prema podacima iz Hotelsko turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera u nudističkom naselju trenutno boravi 170 gostiju, što je pet posto manje nego 2019. godine. Ipak, to ih ne obeshrabruje, ako se u obzir uzmu sve okolnosti iz prethodnog perioda. Tokom  jula i avgusta u čarima nudizma, kako je najavljeno,  uživaće gosti iz svih krajeva Evrope. Kažu da Ada okrepljuje i duh i tijelo, a praksa je pokazala da i oni koji nijesu nudisti, nakon dolaska na Adu i sami shvate koliko je na rajskom ostrvu, odjeća suvišna, pa postanu ljubitelji Adamovog i Evinog kostima.

Adu Bojanu, prema riječima direktora HTP Ulcinjska rivijera Bojana Đakonovića, tradicionalno najviše posjećuju gosti iz Srbije, Njemačke, Češke, a u posljednjem periodu sve je više gostiju iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore, posebno iz Podgorice.

 “ Za sve koji žele da na Adi ljetuju u udobnosti sopstvenog smještaja, tu je još jedna od mini oaza za nudiste,  auto kamp čija površina iznosi 54000 kvadrata. Kamp je u odličnom stanju, a istovremeno može da ugosti 220 ljudi”, kazao je Đakonović.

Nudistički kompleks je prepoznat i po bogatom sportsko-rekreativnom sadržaju, pa se gosti i posjetioci Ade mogu rekreirati jahanjem konja, sportovima na vodi, tenisom, odbojkom, malim fudbalom. Ada je, zajedno sa Velikom plažom, dugi niz godina prepoznata u svijetu kao raj za surfere i kajtsurfere, zbog povoljnih vjetrova i tipa obale. Pa je tako i slika neba iznad ostrva, kao i ušća, u predvečerju posebna, prekrivena jedrima i kajtovima.

Ada Bojana nadaleko je čuvena po vrhunskim ribljim restoranima u kojima se pripremaju specijaliteti na tradicionalan način.

 U Ulcinjskoj rivijeri posebno su ponosni na restoran „Maestral“, koji je ove godine goste dočekao u novom ruhu, uz samu obalu mora na nudističkoj plaži.

“ Jela u „Maestralu“ su izvrsna, u ponudi restorana je široka paleta proizvoda, od vrhunskih ribljih specijaliteta, preko jela sa roštilja do tjestenina iz italijanske kuhinje, uz nezaobilazno domaće vino“, kazao je Đakonović.

Ljekoviti pijesak

Pored savršenog ambijenta, daleko od gradske gužve i vreve, gosti Ade, sem što uživaju u suncu, kristalno čistom moru i pijesku, doprinose i poboljšanju svog zdravlja.

Pijesak na Adi Bojani u svom sastavu sadrži oko 30 vrlo rijetkih i biološki aktivnih  mineralnih sastojaka, što ga čini pogodnim za primjenu u medicinske svrhe, pa ležanje u pijesku jako povoljno utiče na liječenje reume i sportskih povreda.

Ostrvo u temeljima čuva olupine broda

Nudistički centar „Ada Bojana“ gotovo 50 godina privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Prvi gosti na ostrvo su stigli 13. jula, davne 1973. godine. Do ostrva se nekada dolazilo splavom, a od 1984. godine Ada je sa kopnom povezana mostom.

Ostrvo je nastalo na veoma neobičan način. U svojim temeljima Ada Bojana čuva olupinu broda.

Legenda kaže da su nekada na ušću rijeke Bojane bila dva spruda i u njihovoj blizini se krajem 19. vijeka nasukao brod Merito. Ovaj brod je bio u vlasništvu više osoba i oni se nijesu mogli dogovoriti oko izvlačenja broda iz rijeke.

Rijeka je taložila nanose  preko olupine i vremenom je iz mora izniklo ostrvo. Ostrvo je u obliku trougla površine 5,4 km2.

Dvije strane zapljuskuje rijeka Bojana, a treću  more. Pješčana plaža duga je 3 kilometra.

Pročitajte još