Za dječji dodatak stiglo više od 36.000 prijava

 Za dječji dodatak stiglo više od 36.000 prijava

ilustracija

Centri za socijalni rad od 1. do 30. septembra dobili su 36.121 zahtjev za dječji dodatak i ujedno donijeli toliki broj rješenja, čije je dostavljanje počelo putem Pošte Crne Gore, saopšteno je Dnevnim iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

Iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić pojasnili su da ako neko dijete ne ostvari pravo na oktobarski dječji dodatak, čija se isplata očekuje sredinom novembra, to znači da nije ispunilo zakonske uslove.

“U septembru je prijavljeno 36.121 dijete. Ukoliko neko dijete sada ne ostvari pravo na oktobarski dječji dodatak, onda to znači da se ne ispunjavaju uslovi propisani Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Roditelj, odnosno staratelj, opet može da podnese prijavu te da, uz ispunjenje uslova propisanih zakonom, ostvari to pravo”, kazali su iz resora finansija i socijalnog staranja.

Pojašnjavaju da pojedina djeca nijesu državljani Crne Gore sa prebivalištem u državi ili nijesu stranci sa odobrenim privremenim ili trajnim boravkom, odnosno azilanti pod supsidijarnom zaštitom.

“Ovakvi slučajevi su rijetki. Napominjemo da će i ova djeca moći da ostvare pravo kada njihov status u državi bude riješen, za šta je potrebno obratiti se Ministarstvu unutrašnjih poslova. Na to smo upozoravali i tokom septembra, kada su se dostavljali zahtjevi za oktobarski dodatak, za koji je pojednostavljena procedura prijavljivanja u korist građana”, kazali su iz Spajićevog resora.

Podsjećaju da isplata dodatka za djecu do šest godina, čije finansiranje je obezbijedilo MFSS, počinje sredinom novembra.

“Uz to što je uveden dodatak sa mjesečnim iznosom odpo 30 eura za svu djecu do šest godina, povećani su i iznosi za djecu u stanju socijalne potrebe i to je mjesečno po 44,52 i 60 eura, a ukoliko su na redovnom školovanju primanje imaju do osamnaeste godine. Podsjećamo da su u ovoj godini obezbijeđeni i besplatni udžbenici za sve osnovce”, navode izMFSS-a.

PRIJAVE I DALJE MOGUĆE

Uz napomenu da su se u septembru prijavljivali oni koji su željeli da pravo na dodatak za dijete ostvare od 1. oktobra, iz MFSS-apojašnjavajuda se prijave mogu dostavljati i dalje, te da to nije ograničeno.

“S tim što prijavljeni u oktobru, koji ispunjavaju uslove po zakonu, pravo na dodatak stiču u novembru, a isplata je sredinom decembra. Za zahtjev podnijet u novembru pravo se stiče u decembru, itd. Razlika je u tome što roditelj i/staratelji koj i su podnijeli zahtjev u septembru ostvaruju pravo od 1. oktobra, a isplata dodatka je sredinom novembra. Naš cilj je bio da djeca koja imaju pravo na dječji dodatak ne izgube nijedan mjesec i iz tog razloga smo pozivali da se zahtjevi podnesu u septembru”, kazali su iz Spajićevog resora.

Jedina razlika u odnosu na septembar je, kako su kazali, ta što centri za socijalni rad neće raditi od sedam do 18 sati radnim danima i subotom od sedam do 12 časova, što su uveli kao dodatno radno vrijeme u cilju smanjenja gužve i zbog očekivanog velikog broja prijava, već od sedam do 15 časova.

ISPLATE PREKO POŠTE ILI BANKE

Iz MFSS-a podsjećaju da su roditelji, odnosno staratelji, mogli da biraju da li isplatu dodatka žele preko Pošte ili banaka, te da je plaćanje provizije preuzelo MFSS. To znači da banke ne bi trebalo da proviziju odbijaju od iznosa korisnicima.

“Uvođenje dječjeg dodatka, MFSS i Vlada Crne Gore prepoznali su kao jedan od prvih koraka na putu ka održivim rješenjima za podršku i pomoć porodicama i dio paketa socijalnih servisa koje ova Vlada uspostavlja u godini socijalne pravde”, istakli su iz MFSS-a.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još