Za nedjelju do dvije znaćemo kuda ide pandemija

 Za nedjelju do dvije znaćemo kuda ide pandemija

Foto: TVCG/printscreen

U posljednje dvije sedmice u Crnoj Gori se bilježi trend pada infekcije korona virusa za 55% u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda. Manje je i slučajeva hospitalizacije za 6%, dok je nažalost broj preminulih povećan za oko 26%. To je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igor Galić. Komentarišući najave protesta i zahtjeve za ublažavanje epidemioloških mjera Galić je kazao da su određene profesije poput uslužnih djelatnosti od početka pogođene. Ipak je zamolio za još malo strpljenja. “Još nedjelju, dvije i onda ćemo moći da predvidimo kuda ide epidemija”, poručio je Galić.

“Četrnaestodnevna kumulativna incidencija je sa preko 4.000 kada smo bili na vrhuncu talasa u januaru sada oko 1500. Po broju novooboljelih na dnevnom nivou i dalje je to visoka transmisija, široko rasprostranjena u zemlji, ali je trend pada. U posljednje četiri nedjelje je sve manje novooboljelih. Kao posljedica visokog obolijevanja u prvoj nedjelji januara sada imamo broj preminulih na ‘zadovoljavajućem’ nivou”, kazao je Galić.

Govoreći o visokom broju preminulih i pored informacija da je omikron blaži soj Galić kaže da je to posljedica visoke transmisije i visokog broja oboljelih.

“Prije Nove godine smo upozoravali da od omikron soja najprije obolijeva mlađa populacija od 20 do 65 godina, nakon toga oni su tu infekciju prenijeli na stariju populaciju tako da su oni sada najpogođeniji”, kazao je Galić i dodao da stepen osjetljivosti populacije na omikon zavisi od stepena vakcinacije.

“U Evropi gdje je veliki broj vakcinisanih ukidaju se mjere. Nažalost, mi nemamo takav obuhvat vakcinacijom i zato imamo ovakav obuhvat oboljelih i ovakvo stanje epidemije”, dodao je direktor IJZCG.

Na pitanje da li ima prostora za ublažavanje mjera Galić poziva na još malo stpljenja i dodaje da će nove mjere biti predložene naredne nedjelje.

“Mi smo oprezni po pitanju ublažavanja mjera. Sljedeći izazov imamo zbog ponovnog odlaska djece u škole i potrebno nam je 10 do 14 dana kako bi vidjeli da li će to pokrenuti novi talas epidemije ili ne. Za sada nemamo povećan broj novooboljelih među djecom ali pratićemo stituaciju i nakon ove nedjelje predložiti mjere”, pojasnio je Galić.

Napominje da vakcine ne mogu da zaštite od obolijevanja ali, kako ističe, svakako mogu od najtežih slučajeva i smrtnih ishoda. Dodaje da su preminuli od omikrona uglavnom nevakcinisani ili im je istekao vremenski period kada su imali imunitet. On je pozvao građane koji se nijesu vakcinisali da to učine a one koji su vakcinisani prije tri do pet mjeseci da prime treću dozu jer, kako je kazao, to jedino garantuje zaštitu od težih oblika bolesti i fatalnih ishoda.

Komentarišući najave protesta i zahtjeve za ublažavanje epidemoloških mjera Galić je kazao da su određene profesije poput uslužnih djelatnosti od početka pogođene. Ipak, poručuje, da su mjere bile usmjerene ka zaštiti zdravlja građana a ne ka nekoj profesiji. On je zamolio za još malo strpljenja.

“Zamolili bismo za još strpljenja. Da i ovaj februarski talas prođe i poslije toga ćemo svi moći da vratimo živote u noralne tokove. Profesije koje su bile pogođene na taj način će tada moći da obavljaju svoje djelatnosti. Kao neko ko je vidio sve negativne posljedice kovida, smatram da ti pritisci nijesu poželjni ali naša profesija nalaže, mi ćemo to i dalje poštovati bez obzira na pritiske, ko to razumije zahvalićemo se ko ne, mi ćemo poštovati. Mjere IJZ nijesu usmjerene ni protiv koga, već isključivo ka zaštiti građana i zamolio bih za još malo strpljenja. Dolazi lijepo vrijeme, više će se boraviti na otvorenom i to će nam dati mogućnost da sa većom sigurnošću možemo pretpostaviti da neće dolaziti do veće transmisije u zatvorenim prostorima”, kazao je Galić.

O tome da li se epidemiji nazire kraj kaže: “Epidemijska kriva ima silaznu putanju ali se još uvijek ne treba opuštati. Omikron nas je nekoliko puta iznenadio. Molim još malo strpljenja, još nedjelju, dvije a onda ćemo moći da predvidimo kuda ide epidemija”, poručio je Galić.

Poručuje i da iz ove pandemije treba da izvučemo kao zaključak da se trebamo pripremati za nove pandemije.

“Kako su putovanja dostupnija i raste broj građana, postoji veća mogućnost prenosa virusa ili nekih drugih patogena. To nas očekuje u budućnosti. Mi kao država moramo da budemo spremni. Mi kao instutucije ćemo napraviti analize i pokušati da budemo spremni”, zaključio je Galić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još