Za nepoštovanje mjera kazna od 100 do 2.000 eura

 Za nepoštovanje mjera kazna od 100 do 2.000 eura

foto: Portal Podgorica Šljivančanin

Turistički inspektori u saradnji sa inspektorima iz drugih resora Uprave za inspekcijske poslove tokom pandemije izazvane korona virusom redovni su na terenu,ali ističu da se mjere NKT-a ne poštuju.Kada su primorski gradovi u pitanju prednjače Budva, Ulcinj i Herceg Novi.

Glavna turistička inspektorka Uprave za inspekcijske poslove Svetlana Šljivančanin za Portal Podgorica ističe da se mjere ne poštuju i da sve više ima savjesnih građana koji prijavljuju nepravilnosti na terenu što im olakšava rad.

„U posljednje vrijeme nijesam zadovoljna poštovanjem NKT-a mjera, kako u Podgorici, tako i u drugim gradovima. Očigledno da su se naši građani opustili u dijelu poštovanja mjera, a samim tim i ugostitelji i sugrno je da ćemo u narednom periodu djelovati još aktivinije. Organizovaćemo zajedničke aktivnosti sa kolegama iz Uprave policije i kolegama iz Komunalne policiije. Ovom prilikom apelujem na sve građane da poštuju NKT mjere, jer ćemo kažnjavati i građane”, kazala je Šljivančanin.

KAZNE

Novčana kazna iznosi 100 eura za svako fizičko lice, za pravno lice 2.000 i za odgovorno lice u pravnom licu 500 eura. ” To su novčane kazne koje inspektori izriču na terenu. Do sada smo tolerisali možda građane koji nijesu nosili maske, odnosno govorimo o ugostiteljskim objektima. Najavljujem da ćemo kažnjavati i građane koji ne nose maske“, istakla je Šljivančanin.

Iz dana u dan građani prijavljuju nepravilnosti u radu ugostitelja

„Nekada dobijemo devet ili deset prijava dnevno, a nekad tri ili četiri. U proteklom periodu smo dobili 569 žalbi od naših građana prijava I konkretno od ove cifre se 206 odnosi na nepoštovanje NKT mjera. 91 prijavu za nepoštovanje zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda i za neizdavanje fisklanih računa 72 “, istakla je inspektorka za Portal Podgorica.

Najveće nepravilnosti inspektori bilježe pored Podgorice, na primorju Budva, Ulcinj i Herceg Novi, a na sjeveru Berane i Bijelo Polje.

„Posebno u ovoj situaciji inspektora nikad dovoljno. Mi u turističkoj inspekciji trenutno na terenu imamo 16 inspektora za čitavu Crnu Goru. Takođe, imamo kolega koji su oboljeli od virusa, tako da na neki način se snalazimo, pomažemo jedni drugima. Kao što vidite situacija je posebno alarmanta u Podgorici. Kada su primorske opštine u pitanju tu su Budva, Ulcinj i Herceg Novi, dok je na sjeveru nepoštovanje bilježe Bijelo Polje i Berane.“, precizirala je Šljivančanin.

Kada je u pitanju nepoštovanje mjera najviše se odnosi na nepoštovanje distance i nenošenje maski.

„Najveće kršenje mjera je nepoštovanje distance od dva metra, nenošenje maske od strane zaposlenih posebno u kuhinjama, gdje bi trebalo nositi maske i mimo ove situacije. Naravno, ima kršenja od strane ugostitelja koji nijesu odredili osobu koja će ukazivati na nošenje maski gostima koji borave u ugostiteljskim objektima“, kazala je Šljivančanin.

Rezultat dosadašnjeg rada turističke inspekcije na terenu je sljedeći.

„Izdali smo do sada 172 prekršajna naloga u iznosu od 189.300 e i podnijeli smo 18 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Ovi zahtjevi se odnose na subjekte koji su prekršaj ponovili više puta i sigurno je da će ove novčane kazne biti mnogo veće nego što inspektori izriču na terenu“, kazala je glavna turistička inspektorka.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još