Za novu školsku godinu nova rješenja

 Za novu školsku godinu nova rješenja

izvor FOS media

Sindikat prosvjete i Ministarstvo prosvjete, nauke kulture i sporta krenuće u izmjene nastavnih planova i programa za narednu školsku godinu, kako bi se unaprijedio kvalitet gradiva i iskoristili kapaciteti škola u vrijeme epidemije virusa korona.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je za Dan da će se započeti rad na izmjenama školskih planova i da time treba da se bavi zajednička komisija.

Iz ministarstva je takođe najavljeno da će se mijenjati nastavni planovi, lektire i udžbenici koji se koriste u školama.

“U kontaktu smo sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta. Zadovoljni smo što su našli za shodno da čuju i postupe po našem predlogu o pripremi nove školske godine. Budući da nemamo vremena za opsežnije analize dosadašnje nastave u uslovima kovida, formiranje komisije na širokoj osnovi ministarstva i njegovih tijela sa jedne i sindikata i strukovnih udruženja sa druge strane dobar je način da identifikujemo dosadašnja dobra i loša rješenja. Malo je vremena, a tako mnogo stvari koje treba urediti”, pojasnio je Savović.

On je istakao da će odložiti veliki broj izmjena kako bi se unaprijedio rad škola i racionalizovao kadar.

“Treba promijeniti školski kalendar, grupe u odjeljenjima, modele nastave, planove, onlajn nastavu, klasifikacione periode, pozabaviti se administracijom, eksternim ispitima. Pored toga, treba mijenjati norme u srednjim školama, predmete u onlajn nastavi. Ovo je tek početak i zaslužuje veliku analizu i rad na svakom detalju”, kaže Savović.

On navodi da je potrebno i uvesti interaktivnu platformu za učenje, stručno usavršavanje nastavnika u novim uslovima.

“Imamo veliki broj neadekvatnikh rješenja u obrazovnom sistemu koja se moraju promijeniti i pripremiti za narednu školsku godinu”, naglasio je Savović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još