Za tri dana zaražena 204 đaka i 50 nastavnika?

 Za tri dana zaražena 204 đaka i 50 nastavnika?

izvor Pixabay

U prva tri dana nove školske godine od 1. do 3. septembra u osnovnim i srednjim školama potvrđena je infekcija kod 204 učenika i 50 nastavnika i profesora, navodi se na sajtu Kovid-19 i obrazovanje, piše Dan.

Posebno je alarmantna situacija u osnovnim školama gdje su registrovana 132 zaražena učenika, dok je u srednjim školama oboljelo njih 72.

I među nastavnicima je najveći broj zaraženih u osnovnim školama 39, a u srednjim 11. Podaci o broju zaraženih u obrazovnim ustanovama pokazuju da je virus manje rasprostranjen u vrtićima gdje su oboljela 22 vaspatača i pet mališana.

U osnovnim školama su za sada registrovana 143 zaražena učenika, a u srednjim 79. U samoizolaciji je 449 osnovaca i 95 srednjoškolaca.

Profesor u Srednjoj trgovinskoj školi “Sergije Stanić” Stanka Vukčević kazala je Danu da porast broja zaraženih kolega i učenika treba da bude alarm kako bi se spriječilo širenje infekcije.

“Mi smo jedva čekali da uđemo u učionice i ovo je alarmantan podatak. Možemo doći u situaciju da virus potpuno zahvati škole i vrtiće i onda se moraju razmatrati i drugi modeli za organizaciju nastave. Ovi podaci pokazuju da negdje postoji problem, ili da učenici i nastavnici nemaju adekvatnu zaštitu”, rekla je Vukčević.

Podaci, kaže, pokazuju “da moramo biti oprezni jer ako je za tri dana registrovan toliki broj oboljelih, onda se nešto mora preduzeti”.

“Mi kupujemo maske i poslije svakog časa moramo da ih mijenjamo jer moramo da vodimo računa o svojem kao i o zdravlju djece i kolega”, ističe Vukčevićeva.

Zagađenje zraka najveći je ekološki rizik po ljudsko zdravlje i jedan od glavnih sprečivih uzroka smrti i bolesti, a procjenjuje se da se oko 6,5 miliona preuranjenih smrti (2016.) u cijelom svijetu pripisuje zagađenju zraka u zatvorenom i na otvorenom. Procjenjuje se da je 92 posto stanovništva izloženo zagađenom zraku. Zagađeni zrak posebno pogađa djecu, žene i starije osobe, sa povećanom povezanošću sa bolestima kao što su demencija, dijabetes, COVID-19, kardiovaskularne i neurološke bolesti.

Globalna potreba i problem

– Posebno u zemljama u razvoju, zagađenje zraka nesrazmjerno pogađa žene, djecu i starije osobe, posebno u populaciji sa niskim prihodima jer su često izloženi visokom nivou zagađenja vanjskog zraka i zagađenosti zraka u zatvorenom prostoru zbog kuhanja i grijanja na čvrsto gorivo i mazut. Zagađenje zraka globalni je problem s dalekosežnim posljedicama zbog prenosa na velike udaljenosti. U nedostatku agresivne intervencije, procjenjuje se da će se broj preuranjenih smrti uslijed zagađenja zraka povećati za više od 50 posto do 2050., ističe dr. Durmišević.

Države članice UN -a prepoznaju potrebu da se do 2030. godine značajno smanji broj smrtnih slučajeva i bolesti uzrokovanih opasnim hemikalijama i zagađenjem zraka, vode i tla, kao i da se smanji štetan utjecaj gradova na okoliš po glavi stanovnika, uključujući i obraćanje posebne pažnje na upravljanje kvalitetom zraka te upravljanje komunalnim i drugim otpadom do 2030.

Čist zrak, ističu stručnjaci INZ-a, važan je za zdravlje i svakodnevni život ljudi, dok je zagađenje zraka najveći ekološki rizik za ljudsko zdravlje i jedan od glavnih globalnih uzroka smrti i bolesti koje se mogu izbjeći. Zagađenje zraka nesrazmjerno pogađa žene, djecu i starije osobe, a također ima negativan utjecaj na ekosisteme.

Danas međunarodna zajednica se slaže u tome da poboljšanje kvalitete zraka može ublažiti klimatske promjene i da napori za ublažavanje klimatskih promjena mogu poboljšati kvalitetu zraka. Potaknuta sve većim interesom međunarodne zajednice za čist zrak i naglašavajući potrebu ulaganja daljnjih napora za poboljšanje kvalitete zraka, uključujući smanjenje zagađenja zraka, radi zaštite zdravlja ljudi, Generalna skupština odlučila je 7. septembar proglasiti Međunarodnim danom čistog zraka za plavo nebo.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još