Za vakcinaciju se prijavilo 220 djece

 Za vakcinaciju se prijavilo 220 djece

Izvor: REUTERS/Amir Cohen

Za vakcinaciju protiv virusa korona u Crnoj Gori se prijavilo 220 djece, pokazuju podaci koje je Danu dostavio Institut za javno zdravlje. Iz Instituta navode da vakcine mogu da prime djeca uzrasta iznad 16 godina.

“S obzirom na to da ispitivanja koja su rađena nijesu obuhvatala dječju populaciju, vakcine do sada nijesu preporučene djeci mlađoj od 16 godina. Međutim, sada su istraživanja upravo usmjerena na proučavanje vakcine kod djece uzrasta od šest mjeseci do manje od 12 godina. Ova ispitivanja kompanija ‘Moderna’ je započela polovinom marta, dok je ‘Fajzer-Biontek’ objavila da prvi rezultati ispitivanja na 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godinau SAD ukazuju da je vakcina sigurna i efektivna, bez neobičnih nuspojava, a od 25. marta su započeli i testiranje vakcine na djeci u dobi od šest mjeseci do 11 godina”, navode iz Instituta.

Iz IJZ ističu i da je, osim toga, i kompanija Astra-Zeneka prije izvjesnog vremena najavila ispitivanja svoje vakcine na djeci iz Velike Britanije u dobi od šest do 17 godina.

“Rizik od težeg kliničkog oblika bolesti ili čak smrti povezane sa Kovidom-19 kod djece je mali, ali posmatrano iz ugla njihove uloge kao prenosioca bolesti, kao i sticanja kolektivnog imuniteta, vakcinacija djece je izuzetno značajna. Iz tog razloga raduju rezultati za sigurnu i bezbjednu primjenu vakcine kod djece uzrasta od 12 do 15 godina i vjerovatno brzog odobrenja za hitnu u potrebu od od govarajućih regul atornih agencija za ljekove i medicinska sredstva, čime bi se vakcine stavile u upotrebu i za mlađu populaciju”, poručuju iz Instituta.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Nebojša Kavarić ističe da je vakcinacija protiv kovida odobrena za adolescente 16+ o čemu postoji precizno u putstvo uz svaki tip vakcine.

“S obzirom na mogućnost pojave teže kliničke slike od kovida i kod tinejdžera ovog uzrasta, vakcina se daje sa istim ciljem kao i kod odraslih da zaštiti od infekcije i da smanji mogućnost pojave težeg oblika oboljenja”, kazao je za Dan Kavarić.

Navodi da nema relevantnih podataka o nuspojavama koje se često ističu kao kontraargument.

“Mnoge kompanije koje već proizvode vakcine protiv kovida počinju klinička ispitivanja i kod djece mlađe od 16 godina, razlog je ne mali broj djece sa ozbiljnijom kliničkom slikom širom svijeta. Ta klinička ispitivanja imaju svoje posebne uslove i kriterijume kad su d jeca u pitanju i to se i odnosi na sve ljekove i medicinska sredstva za pedijatrijsku upotrebu. Podržavam kovid vakcinaciju djece irazvoj pedijatrijske kovid vakcine jer će djeca imati i direktne i indirektne koristi od ovakve zaštite. Spriječiće se pojava bolesti, pojava kardioloških i drugih komplikacija, prenošenje virusa i na kraju, ne manje važno, povratak djece u socijalno okruženje i normalizaciju mentalnog razvoja i zdravlja”, smatra Kavarić.https://0de6bb901dcc0645609ca5a9410fafbe.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlhttps://0de6bb901dcc0645609ca5a9410fafbe.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još