Zabranjen rad diskoteka, noćnih klubova; Od 2. avgusta povlastice za vakcinisane

 Zabranjen rad diskoteka, noćnih klubova; Od 2. avgusta povlastice za vakcinisane

Na današnjoj pres konferenciji Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje biće analizirana epidemiološka situacija u zemlji, a nadležne zdravstvene vlasti predstaviće nove epidemijske mjere.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je i dalje povoljna, što je konstatovala i Svjetska zdravstvena organizacija, ali poziva na oprez. Shodno dosljednim najavama i upozorenjima, Savjet za borbu protiv korona virusa reagovao je momentalno nakon prvih signala, pa su tako, uslijed promjene epidemiološke situacije u Crnoj Gori, mjere u borbi protiv korona virusa prilagođene situaciji na terenu, kazao je Igor Galić, direktor IJZ.

  1. Od petka, 23. jula do ponedjeljka, 2. avgusta privremeno se zabranjuje rad diskoteka, disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Očekujemo da će noćni klubovi i diskoteke, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta ponovo početi da rade, ali samo za one koji su:
  1. u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu;
  2. ili posjeduju negativan PCR test;
  3. Ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus: (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa)
  1. Zabranju se žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Takođe očekujemo da će i ova okupljanja od avgusta opet biti dozvoljena ali samo za one koji su:
  1. u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu;
  2. ili posjeduju negativan PCR test;
  3. Ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus: (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa)
  1. Ovom prilikom najavljujemo da će od 2. avgusta 2021. godine boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji su u:

a) u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu;

b) ili posjeduju negativan PCR test;

c) Ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus: (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa).

Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test niti test na antitijela.

“Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije i zahtijevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera. Ukoliko se, međutim, nastavi trend probijanja termina i ako se nastavi izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja ćemo, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte”, naveo je Galić i dodao:

“Još jednom molimo da se propisane epidemiološke mjere beskompromisno poštuju kako bismo izbjegli dalja, još obimnija ograničenja. U tom smislu, posebnu odgovornost ima Uprava za inspekcijske poslove. Podsjećamo da na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog, ima zakonsko utemeljenje da zatvara objekte koji krše mjere od tri do 30 dana.”

Još jednom je pozvao građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbijedili imunitet. Osim što će izbjeći najteže oblike bolesti, očekujemo da će upravo oni koji su vakcinisani u predstojećem periodu biti u prednosti.

Ilir Harasani iz Uprave za inspekcijske poslove kazao je da će se kontrolisati poštovanje mjera, a biće fokus i na tome da li se muzika izvodi do 12 sati, da li se održava distanca i nose li radnici u ugostiteljskim objektima maske.

On je kazao da je najteža situacija u Budvi.

Na konferenciji govore direktor IJZ Igor Galić, načelnica Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u IJZCG Milena Popović Smardžić, i Ilir Harasani, direktor Uprave za inspekcijske poslove.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još