Zabrinjavajući rast napada i prijetnji novinarima

 Zabrinjavajući rast napada i prijetnji novinarima

Prema podacima Sindikata medija, proteklu godinu je obilježio čak 21 slučaj napada i prijetnji na novinare, što predstavlja veoma zabrinjavajući rast od 47 odstou odnosu na 2020. godinu. Napad na novinara ugrožava pravo na informisanje svih nas, i svaki takav slučaj mora biti hitno istražen i kažnjen, ocijenili su u Akciji za ljudska prava (HRA).

U toj organizaciji su novinarkama i novinarima Svjetski dan slobode medija.

– Brzina demokratskog razvoja zavisi i od njihove posvećenosti da profesionalno obavljaju veoma stresan i najčešće slabo plaćen novinarski posao. Oni moraju biti bezbjedni i uživati slobodu izražavanja na nivou međunarodnih standarda – istakli su u toj organizaciji.

Podsjećaju da je Crna Gora prethodne godine napravila važan iskorak usvojivši izmjene Krivičnog zakonika kojima su pooštrene kazne za napade na novinare i uvedeni novi oblici krivičnih djela koji predviđaju povećanu zaštitu novinara. Očekuju da ih nadležni državni tužioci i sudovi primjenjuju u praksi.

– Ne zaboravljamo ranije ozbiljne i nekažnjene slučajeve ubistva, pokušaja ubistva i fizičkih napada na novinare – dodaju, između ostalog, u HRA.

Akcija za ljudska prava (HRA) zputila je pismo premijeru Dritanu Abazoviću i ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću u kom skreće pažnju da prethodne dvije vlade nijesu angažovale stranog eksperta za analizu istrage ubistva Duška Jovanovića, osnivača i glavnog urednika dnevnog lista Dan, iako je Komisija za praćenje istraga napada na novinare još 2018. godine zatražila od Vlade da angažuje takvog eksperta.

Konstatuju da je ove godine došlo do napretka u istrazi ranjavanja novinarke Olivere Lakić. HRA to pozdravlja, ali očekuje da tužioci istragu usmjere i ka nalogodavcima.

Takođe, u HRA napominju da nema nikakvog napretka u istrazi pokušaja ubistva Tufika Softića 2007. godine, iako su i redovni sudovi i Ustavni sud utvrdili da je u tom slučaju sprovedena nedjelotvorna istraga.

– Podsjećamo da je Softić među prvima pisao o organizovanim kriminalnim grupama na sjeveru Crne Gore i da je zbog toga dva puta napadnut. Upozoravamo da 1. novembra ove godine nastupa zastarjelost krivičnog gonjenja u ovom slučaju – zaključuju u HRA.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još