Zaduženje od 750 miliona: Najviše obveznica kupili Britanci, Njemci i Amerikanci

 Zaduženje od 750 miliona: Najviše obveznica kupili Britanci, Njemci i Amerikanci

Izvor: Depositphotos

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, na čijem je čelu Milojko Spajić, objelodanilo je detalje emitovanja obveznica na međunarodnom tržištu, po osnovu kojih smo se zadužili 750 miliona eura. Kamatna stopa iznosi 2,875 odsto, a rok dospijeća sedam godina, pišu Vikend novine.

Kada je riječ o strukturi investitora, u pogledu regiona odakle dolaze, najviše su zastupljeni investitori iz Velike Britanije (22 odsto), Njemačke (13 odsto), Sjedinjenih Američkih Država (13 odsto), zemlje centralne i istočne Evrope (11 odsto), ostatak Evrope (37 odsto) i iz Crne Gore (2,3 odsto).

“U pogledu oblasti poslovanja investitora najviše su zastupljeni investicioni fondovi sa 65 odsto, banke sa 19 odsto, penzioni fondovi sa 13 odsto, te hedž fondovi sa oko tri odsto”, navodi se u Informaciji o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Provizija

Takođe, Ministarstvo finansija je objavilo i detalje o proviziji, za uspješno završeni posao emitovanja obveznica na međunarodnom tržištu.

U dokumentu je navedeno daje kompanija Linklejters angažovana kao pravni konsultant u emisiji obveznica. Ugovorom su definisali naknadu od 125.000 eura za ovaj posao, bez poreza i naknada. Od te sume 100.000 eura je osnovna naknada Linklejtersu, a 25.000 naknada za uspješno obavljeni posao. U ime Crne Gore ugovor sa Linklejtersom je potpisao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, dok je u ime pomenute kompanije to učinio Jaroslav Aleksejev.

U pogledu oblasti poslovanja investitora najviše su zastupljeni investicioni fondovi sa 65 odsto, banke sa 19 odsto, penzioni fondovi sa 13 odsto, te hedž fondovi sa oko tri odsto, navodi se u Informaciji o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još