Zajedno da suzbijemo epidemiju; Sprovesti sve moguće mjere kako bi turizam u CG bio bezbjedan

 Zajedno da suzbijemo epidemiju; Sprovesti sve moguće mjere kako bi turizam u CG bio bezbjedan

izvor Ministarstvo zdravlja

Ekspertska delegacija Nacionalnog instituta za javno zdravlje Njemačke „Robert Koh“, od danas boravi u petodnevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori.

U zajedničnoj misiji Instituta Robert Koh, Ministarstva zdravlja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje, koju je, u saradnji sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, pokrenuo njemački Institut, ekspertski tim radiće zajedno na jačanju kapaciteta zdravstvenog sistema Crne Gore u borbi protiv virusa COVID-19.

”Ogromno mi je zadovoljstvo i čast što mogu da obavijestim crnogorsku javnost da smo danas ugostili tim eksperata sa Robert Koh Instituta, visokih stručnjaka iz oblasti epidemiologije. Oni će narednih dana boraviti u Crnoj Gori i pomoći nam da zajednički sagledamo kompletnu epidemiološku situaciju, dati nam sve najsavremenije preporuke koje se odnose na praćenje i nadzor”, kazala je minisatarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je istakla da njihova posjeta ima za cilj zajedničko prevazilaženje problema i konačnog svjetla na kraju tunela.

”Ono što je veoma važno jeste da je Njemačka i ovoga puta, kao svaki put do sada pokazala veoma visok stepen solidarnosti sa našom zemljom. Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim njemačkom ambasadoru, gospodinu Veberu, koji je posredovao u ovoj posjeti”, naglasila je ministarka Borovinić Bojović.

Zahvaljujući se na pozivu ministarki zdravlja i Vladi Crne Gore, šef delegacije Instituta Robert Koh, dr Anreas Jansen je kazao da smo svi iz ove pandemije naučili jednostavnu lekciju- zaustavićemo njeno širenje samo ako se borimo rame uz rame.

”Mi smo ovdje došli sa relativno velikim timom, deset članova delegacije iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Njemačke Robert Koh, a takođe u našoj delegaciji su predastavnici Univerzitetske klinike Šerate (Chatite), najveće klinike u Evropi. Naš zadatak tokom ove nedjelje u Crnoj Gori je da zajedno sa kolegama iz vaše zemlje nalazimo rešenja, razmjenjujemo iskustva, kako bismo našli najbolji način da suzbijemo pandemiju COVID-19”, naveo je dr Jansen, napominjući da je broj zaraženih u Crnoj Gori i Njemačkoj trenutno na približnom nivou.

”Dakle biće to jedan zajednički zadatak da sa kolegama iz Crne Gore zajedno nađemo najbolji put kako se izboriti sa ovim izazovom. Kao što znate uvijek se kaže virus ne poznaje granice, tako ni mi ne treba da poznajemo granice, nego upravo ovako kroz zajednički rad i saradnju treba da nađemo zajedničke puteve kako da suzbijemo virus”, poručio je dr Jansen.

Njemački ambasador u Crnoj Gori, dr Robert Veber ocijenio je da njemačka ekspertska delegacija dolazi u jednom bitnom trenutku za Crnu Goru.

”U zemlji imamo svakako pad novozaraženih i svakako trebamo podržati taj trend. To je posebno važno zbog toga što se Crna Gora sada priprema za veoma bitnu predstojeću turističku sezonu. A, svakako treba sprovesti sve moguće mjere kako bi turizam bio bezbjedan u Crnoj Gori. To je svakako u najboljem interesu Crne Gore pošto naravno od turizma zavisi i privredni razvoj Crne Gore. Tako da će delegacija sagledati cjelokupnu situaciju u Crnoj Gori i osmisliti sve moguće potrebne korake kako bi pandemija bila dovedena pod kontrolu u najvećoj mogućoj mjeri”, istakao je njemački amabasador.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije dr Mina Brajović istakla je da će petodnevna ekspertska posjeta kolega iz Robert Koh instituta i Svjetske zdravstvene organizacije, biti u funkciji dalje podške jačanju nacionalnih kapaciteta za odgovor na pandemiju COVID-19.

”Ova posjeta je vanredno značajna, jer,između ostalog, nas podsjeća da su partnerstvo, solidarnost, saradnja i nauka okosnica i temelj efikasnog odgovora na COVID-19 pandemiju, kao i svih naših napora da sačuvamo živote i zdravlje naših građana. Tokom ove posjete pokušaćemo da zajedno sa našim partnerima i kolegama iz Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, bolnica i domova zdravlja, pažljivo sagledamo koji su to osnovni kapaciteti, kako u dijelu nadzora, tako i u dijelu laboratorije, dijagnostike, kliničkog menadženta, koje je potrebno nastaviti dalje osnaživati i unapređivati”, navela je dr Brajović.

Posjeta će, prema njenim riječima, biti i prilika da se sagledaju osnovne pretpostavke za uspostavljanje, po prvi put u Crnoj Gori, kriznog centra, kada je riječ o zdravstvenim vanrednim situacijama, što je veoma važno jer će to biti dugoročno posmatrano vanredno važna intervencija.

U timu Instituta Robert Koh uključuni su i stručnjaci iz Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti i Centra za međunarodnu zdravstvenu zaštitu (ZIG), kao i specijalisti za intenzivnu njegu iz bolnice Šerate (Chatite) i viši eksperti za zarazne bolesti iz Odsjeka za infektivne bolesti bolnice Sent Jozef (St. Joseph’s Hospital) iz Berlina. Posjeta njemačke delegacije ima za cilj razmjenu iskustva i znanja u oblastima nadzora, epidemiologije kliničkog upravljanja, prevencije i kontrole infekcija i loboratorijske dijagnostike.

U okviru opsežne misije razmotriće se i mogućnost regionalizacije laboratorijskih kapaciteta Crne Gore. U pogledu kliničkog upravljanja, cilj je obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja i zravstvenim ustanovama u kliničkom vođenju pacijenata oboljelih od COVID-19, kao i sprovođenje mjera prevencije i kontrole infekcije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još