Zarubica: Minimalna zarada da bude 60 odsto prosječne

 Zarubica: Minimalna zarada da bude 60 odsto prosječne

izvor MINA

Savez sindikata (SSCG) insistiraće da minimalna zarada bude na nivou 60 odsto prosječne, saopštio je njegov generalni sekretar, Duško Zarubica.

On je najavio i da će sjednica Socijalnog savjeta biti održana do kraja mjeseca, piše Pobjeda.

“Prema članu 101 Zakona o radu iznos minimalne zarade utvrđuje Vlada na predlog Socijalnog savjeta i kao predstavnik sindikata pozdravljam svaku inicijativu bilo kog socijalnog partnera za njeno povećanje. Kao potpredsjednik Socijalnog savjeta kontaktirao sam predsjednika i očekujemo da se održi sjednica do kraja mjeseca”, rekao je Zarubica.

On je podsjetio na zaključak od prošle godine da se minimalna zarada poveća poslije dugo godina, a da drugo povećanje bude početkom ove godine.

“Mislim da će se svi socijalni partneri složiti sa povećanjem minimalca, iz prostog razloga što im je u interesu. Veće zarade i doprinosi samim tim su i veća izdvajanja za Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO), pa i država tu ima takođe svoj interes”, kazao je Zarubica.

On je naveo da poslodavci dobijaju lojalnu konkurenciju i da se smanjuje siva ekonomija.

Zarubica je dodao da značajan broj poslodavaca obračunava zarade zaposlenih na minimalac, dok ostatak isplaćuju “na ruke”.

On je najavio da će “ući” u pregovore da minimalna zarada bude 60 odsto prosječne, jer se svuda u regionu one kreću oko 50 i više odsto od prosječne.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još