Zašto obezbjeđenje nije uspjelo da zaustavi nasilje Trampovih pristalica?

 Zašto obezbjeđenje nije uspjelo da zaustavi nasilje Trampovih pristalica?

foto AFP

Krvavi haos na Kapitol Hilu u srijedu, 6. januara, nastupio je nakon što su policijske snage koje osiguravaju kompleks nadjačane nasilnim pristalicama Donalda Trampa – što su bezbjednosni zvaničnici nazvali katastrofalnim neuspjehom, piše agencija Rojters.

Opsada Kapitola, sjedišta i Senata SAD i Predstavničkog doma, predstavlja jedan od najvećih sigurnosnih propusta u skorijoj istoriji SAD, rekli su bivši i sadašnji bezbjednosni zvaničnici, kada je jedan od najprepoznatljivijih simbola američke moći postao poprište političkog nasilja, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dok događaji kao što je predsjednička inauguracija uključuju detaljne sigurnosne planove različitih agencija, mnogo manje planova je napravljeno povodom zajedničke sesije Kongresa koja se desila u srijedu kako bi se sertifikovali rezultati predsjedničkih izbora 2020., rekli su zvaničnici. Taj propust se desio uprkos upozorenjima na moguće nasilje od strane pristalica predsjednika Donalda Trampa koji su podstaknuti njegovim neutemeljenim tvrdnjama o krađi na izborima i nadama da se inauguracija izabranog predsjednika Džoa Bajdena može zaustaviti.

Ko je sprovodio obezbjeđenje?

Obezbjeđenje je gotovo u potpunosti sprovodila policija na Kapitolu sa 2.000 članova koji su pod kontrolom Kongresa i koji obezbjeđuju 126 ari komplesa na Kapitol Hilu. Iz razloga nerazjašnjenih do četvrtka, 7. januara, druge oružane snage federalne američke vlade, veliki sigurnosni aparat, nije stigao na vrijeme dok su izgrednici opkolili Kongres.

Kapitol se nalazi u blizini mjesta sa kojeg je Trump u govoru, neposredno prije nereda nazivao glasanje “izuzetnim napadom na našu demokratiju” i pozivao svoje pristalice da “dođu do Kapitola” u pohodu nazvanom “Save America March”.

Kongresnom prebrojavanju izbornih glasova na predsjedničkim izborima, koja je obično formalnosti, prethodile su sedmice prijetnji na društvenim mrežama da bi planirani protrampovski protesti mogli prerasti u nasilje. Uprkos tim najavama opasnosti, snage policije sa Kapitola nisu zatražile pomoć u osiguranju zgrade od drugih saveznih agencija, poput Kancelarije za nacionalnu bezbjednost, prema riječima jednog visokog zvaničnika.

A pojačanje Nacionalne garde, koju je pozvala gradonačelnica Vašingtona Murijel Bauser, nije mobilisano više od sat vremena nakon što su demonstranti prvi put probili barikade.

Nasuprot tome, Trampova administracija agresivno je raspoređivala te agencije tokom protesta u kojima je demonstrirana policijska brutalnost u Vašingtonu i drugdje u Sjedinjenim Državama.

Policija sa Kapitola nije odgovorila na zahtjeve za komentar agencije Rojters.

Gdje su sigurnosni rizici?

Službenici snaga sigurnosti obučeni su da drže nasilne demonstrante izvan mramornih stepenica Kapitola, kako bi zaštitili kompleks. Ali u kompleksu iz 19. vijeka ima toliko prozora i vrata da ih je teško sve odbraniti, rekao je Terens Gejner, koji je služio kao šef policije Kapitola, a kasnije kao SAD Senatski narednik za oružje, njegov glavni službenik za provođenje zakona.

“Jednom kad su izgubili stepenice, izgubili su vrata i prozore”, rekao je Gejner.

Kada je gomila nasilnih pristalica Trampa upala u srce američke vlade, mogli su se vidjeti na sigurnosnim kamerama kako slobodno prolaze istorijskim prostorijama i kancelarijama – ljuljaju se s balkona, prolaze se kroz kancelariju predsjedavajuće doma Nensi Pelosi, pa čak i sjede na stolici rezervisanoj za predsjedavajućeg Senata.

Jednog izgrednika je uslikao Rojtersov fotograf kako ležerno nosio veliku konfederacijsku zastavu dok je korača unutar zgrade Kapitola – što Rojters opisiuje kao “jezovitu evocirajuću inverziju neuspjele pobune protiv američke republike od 1861. do 1865. od strane južnih država u pokušaju da produži ropstvo”.

“Zaista sam morao suspregnem nevjericu, jer nisam mislio da je moguće upasti u Kapitol”, rekao je Gejner, bivši šef policije Capitola. “Imam veliko povjerenje u muškarce i žene koji štite Kongres, ali moraćemo se dobro preispitati. Moraćemo duboko analizirati ono što je pošlo po zlu.”

Gdje su učinjeni propusti?

Zakonodavci u zgradi krivili su nedostatak priprema za nezabilježeno kršenje sigurnosti. “Mislim da je policija dobro obavila posao u datim okolnostima, ali očito nije bilo dovoljno planiranja”, rekao je predstavnik Visente Gonzalez, teksaški demokrata.

Neki demokratski članovi Kongresa, zabrinuti zbog nasilja, pokušavali su više od sedmicu dana da dobiju od agencija informacije o tome šta znaju o prijetnjama ili protivmjerama, navodi jedan izvor iz Kongresa. Ali nije bilo naznaka da je neko prikupljao ozbiljne obavještajne podatke o mogućim nemirima ili planirao da im se suprotstavi, rekao je ovaj izvor.

Obično, agencije za sprovođenje zakona u glavnom gradu Amerike provode sedmice ili mjesece planirajući velike proteste, rekao je jedan bivši zvaničnik Ministarstva pravosuđa. Službenici desetine agencija, uključujući lokalnu policiju, policiju Kapitola, tajnu službu i saveznu policiju, obično se okupljaju u vašingtonskom terenskom uredu Federalnog istražnog biroa, vodeće nacionalne agencije za provođenje zakona, kako bi koordinisali svoj odgovor. Ali nije jasno koliko se tog planiranja dogodilo za događaj u srijedu.

Visoki savezni službenik za provođenje zakona upoznat s planom zaštite drugih saveznih lokacija u srijedu, uključujući i razloge na kojima je Trump govorio, rekao je da je šokiran što policija Kapitola nije bila bolje pripremljena.

Zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman je rekao: „To se nikada nije trebalo dogoditi. Svi smo unaprijed znali da ti ljudi dolaze, a prvi red policije je prisustvo. “

“Snage policije Kapitola u osnovi su čuvari, pa je teško razumjeti zašto nisu bile bolje pripremljene.”

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još