Zavod za školstvo uputio školama dopis: Nastavnici da skrate gradivo

 Zavod za školstvo uputio školama dopis: Nastavnici da skrate gradivo

izvor FOS media

Osnovne i srednje škole u Crnoj Gori dobile su ove sedmice redukovane planove i programe, po kojima će nastavnici organizovati nastavu u drugom polugodištu, s obzirom na to da časovi traju 30 minuta zbog epidemije virusa korona, piše Dan.

Sindikat prosvjete juče je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvjete zatražio da im se isplate naknade za prekovremeni rad tokom epidemije i da se riješi problem jednog broja direktora koji ne poštuju preporuke o izboru modela po kome nastavnička vijeća i profesori treba da se izjasne na koji način će se organizovati časovi.

U dopisu koji je Zavod za školstvo uputio direktorima škola navodi se da su se, prilikom redukcije planova, držali principa da se, kao minimum, mora realizovati obrazovno-vaspitni ishod.

Taj ishod, kako su pojasnili u Zavodu, ukazuje na nivo usvojenosti sadržaja koji se očekuje od svih ili od najvećeg broja učenika.

“Veoma je važno planirati i ishode, prilikom kojih učenici mogu usvojiti sadržaje u kojima treba da se nešto analizira, izdvoje elementi i utvrde odnosi među njima poređenje, razlikovanje, povezivanje, klasifikovanje, kao i da se odrede uzroci i posledice”, navodi se u dopisu Zavoda.

Uz dostavljene planove i programe po predmetima, koji su smanjeni po obimu, upravama škola je sugerisano da tokom prve sedmice planiraju ponavljanje sadržaja iz prvog polugodišta ili da je iskoriste za nadoknađivanje propuštenog gradiva.

“Posebnu pažnju treba obratiti na predmetne programe koji su važni za polumaturski i maturski ispit i maturski standard (matematika, CSBH jezik i književnost/Albanski jezik i književnost i predmeti koje učenici izaberu za polumaturski i maturski ispit”, navode iz Zavoda.

Preporučili su i da svaki nastavnik u svim predmetnim programima samostalno planira i procjenjuje šta može realno da realizuje u situaciji kada su časovi skraćeni do 30 minuta.

V.d. predsjednica Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je za Dan da su im iz Ministarstva prosvjete odgovorili da će istražiti koje su mogućnosti da im se nadomjesti rad preko norme.

“Vodili smo socijalni dijalog i nastavićemo u cilju što boljeg rješenja u okviru realnih mogućnosti, o našim zahtjevima da su škole dužne da im se obezbijedi aneks ugovora, kako bi pristali na prekovremeni rad u drugom polugodištu. O našim prihvatljivim zahtjevima prvo treba da se izjasni Glavni odbor SPUCG i onda nastavljamo razgovore sa predstavnicima izvršne vlasti”, ističe Bošković.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je za Dan da je sa kolegama iz tog odbora upoznao predstavnike Ministarstva sa situacijom da neki direktori ne poštuju preporuke o izboru modela.

“Neophodno je da naše kolege u nastavničkim vijećima izraze svoje stavove o izboru model a i direktori moraju dostaviti zapisnike ministarstvu”, kaže Savović.

Onlajn nastava je organizovana u ovoj sedmici, nakon čega je najavljen povratak učenika u klupe.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još