Zbog krađe struje kazna i do tri godine zatvora

 Zbog krađe struje kazna i do tri godine zatvora

izvor CEDIS

Neovlašćeno korišćenje električne energije tretira se kao krađa za koju je, prema Krivičnom zakonu, predviđena novčana ili zakonska kazna u trajanju do tri godine, poručili su predstavnici Crnogorskom elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Oni su Dnevnim novinama kazali da se mnoge države bore sa problemom neovlašćenog korišćenja električne energije.

U pripremi su, kako su naveli u CEDIS-u, nova rješenja za bržu detekciju i identifikaciju neovlašćenog korišćenja električne energije.

“Ni Crna Gora nije imuna na taj problem. Nekada je bilo teško pronaći onoga ko neovlašćeno koristi električnu energiju. Međutim, nove tehnologije, naročito AMM projekat, nam omogućavaju da preciznije i brže lociramo neovlašćeno korišćenje mreže. Praćenje bilansa energije daje nam signal i smjernice ukojem segmentu mreže imamo problem”, rekli su u CEDIS-u.

Kako su dodali, to je ogroman napredak u poređenju sa vremenom kada nijesu mogli pratiti tokove energije.

“Jasno je da ni današnje savremene tehologije nijesu apsolutno imune na pokušaje krađe, ali obezbjeđuju da se mnogo efikasnije pronađu svi oblici neovlašćene potrošnje”, istakli su u kompaniji.

U CEDIS-u su naveli da je u Crnoj Gori trenutno očitano oko 94 odsto lcorisnika, dok je procenat očitanosti mjernih mjesta koja su opremljena novim elektronskim brojilima 99 odsto.

“To su rezultati koji se ravnaju sa najrazvijenijim evropskih zemljama”, kazali su u kompaniji, dodajući da je kontrola neovlašćenog korišćenja električne energije u nadležnosti CEDIS-ove Službe za mjerenje.

Zadaci zaposleni u Službi su, kako je objašnjeno Dnevnim novinama, suzbijanje nelegalne potrošnje, priključenje i isključenje korisnika.

“Kada je riječ o isključenjima, ona se rade prema zahtjevu snabdjevača. Snabdjevač je donosilac odluke o isključenju, a operator distribucije izvršilać”, rekli su u CEDIS-u.

Nova elektronska brojila, koja olakšavaju probleme krađe električne energije, posljednjih deset godina koriste se u Crnoj Gori.

“Kroz AMM projekat do 1. aprila ovegodine u sistem smo uveli oko 338.000 elektronskih brojila. Ona su, praktično, neuporediva sa dotadašnjim, kako po funkcionalnostima, tako i iz ugla bezbjednosti za rukovanje i rad. Od kada su ta brojila u upotrebi, na mjernim mjestima nema povrede kod radnika”, objasnili su u kompaniji.

Zaposleni CEDIS-a u razgovoru za Dnevne novine se prisjećaju vremena kada je otkrivanje krađe na mreži bilo mnogo kompleksniji posao nego danas.

Dugogodišnji elektromonter u mjerenju Regiona 2 Dragan Pupavac, ispričao je nekoliko, sada već, anegdota sa terena.

“Novim sistemom skoro sva brojila su izmještena iz objekata jer se, između ostalog, najviše krađa dešavalo baš na brojilima koja su bila unutar objekata korisnika. Nekada poznat i često korišćen način krađe bio je onaj kada su oštećivali obod brojila i tu uvlačili rendgenski film. Jednom smo u brojilu našli film koji je korišćen u foto-aparatu. Kada smo ga okrenuli prema svjetlosti vidjeli smo članove porodice pa smo tako lako mogli zaključiti ko je radio te radnje na brojilu”, prisjeća se Pupavac.

U jednom slučaju, kako navodi, u objektu nije primijećeno ništa sumnjivo.

“Šporet na drva grije i naizgled je sve u redu. Međutim, bilo nam je sumnjivo jer oko šporeta nije bilo nijedno drvo za loženje. Kad smo otvorili remu, unutra je bio veliki grijač, kabl provučen kroz sulundar i priključen na struju”, objašnjava Pupavac.

U CEDIS-u ističu da dobrom komunikacijom unutar preduzeća, kakva postoji u CEDIS-u, nijedan način neovlašćenog korišćenja električne energije ne može ostati nepoznat svim kolegama ma u kojem se regionu nalazili, jer odmah o tome obavještavaju jedni druge, kako bi bili spremni za slične situacije i u svojim mjestima rada.

“Naši radnici vole da kažu “da kradljivci znaju kako smo opremljeni, nikada im ne bi palo na pamet ni da pokušaju da diraju brojilo, jer će sigurno, u rekordnom roku, biti otkriveni” Ono što oni vide za dan, neko ne bi vidio za cijeli život”, zaključuju.

Informacije stižu u AMM centar

Predstavnici CEDIS-a s objasnili da je, sa novim elektronskim brojilima, mogućnost krađe električne energije skoro svedena na minimum.

“Ukoliko neko pokuša da se bavi nedozvoljenim radnjama, brojilo šalje tu informaciju direktno u AMM centar. Nakon toga ekipa najsavremenijim uređajima može vrlo brzo da iskontroliše brojilo i utvrdi što se na njemu dešavalo”, ukazali su u CEDIS-u.

Oni su dodali i da je Služba mjerenja dobro opremljena tehničkim uređajima koji na jednostavan način prepoznaju zloupotrebu ili pokušaj zloupotrebe brojila.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još