Zdravstveni radnici neće stimulanse, hoće povećanje plata

 Zdravstveni radnici neće stimulanse, hoće povećanje plata

izvor FOS media

Sindikati zdravstva zahtijevaće da se svim medicinskim radnicima u ovoj godini povećaju plate za 15 odsto, iako upozoravaju da predlogom budžeta za zdravstvo nijesu utvrdili značajno odvajanje novca za veća primanja u tom sektoru.

Predsjednik Sindikata zdravstva iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore Vladimir Pavićević kazao je za Dan da se godinama unazad od strane sadašnjih nosioca vlasti najavljuje ozbiljno povećanje zarada zdravstvenim radnicima, naročito ljekarima.

On ističe da paušalni stimulansi ne zadovoljavju potrebe zdravstvenih radnika.

“Pitanje da li očekujemo povećanje plata u narednom periodu je prilično kompleksno. Analizom predloga budžeta za zdravstvo za ovu godinu, nismo utvrdili da ima prostora za neko značajno povećanje zarada. Vrijeme će pokazati da li se radi o populizmu ili stvarnoj namjeri, jer od tih najava zasada nema još ništa, a i Sindikat doktora se izuzev zabavljanja crnogorske javnosti dešavanjima u Ljekarskoj komori ne oglašava po ovom pitanju. U tom smislu su održani i neki polulegalni sastanci sa Milenom Popović Samardžić, predsjednicom Sindikata doktora medicine, sa potpredsjednicom Skupštine Brankom Bošnjak i ministrom finansija Milojkom Spajićem, sa kojih su poslate poruke da će se ljekarima kroz Zakon o zaradama u javnom sektoru povećati koeficijenti sa 12 na 18 i 19 što bi značajno uvećalo zarade ljekara, a da će se svim ostalim zaposlenima povećati zarade kroz Granski kolektivni ugovor, nije rečeno koliko”, ističe Pavićević.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravlja Ljiljana Krivokapić kazala je da će, kada budu obaviješteni o kompletnom budžetu za taj sistem, tražiti uvećanje plata od 15 procenata.

Krivokapić je rekla da očekuju da bude predstavljen budžet na odboru za zdravstvo, kako bi vidjeli sa čim raspolažu.

“Prije dva dana je uplaćen stimulans za zaposlene koji su tri mjeseca bez prekida radili sa kovid pacijentima. Očekujemo i povećanje plata u granici mogućeg, a to je do 15 odsto”, kaže Krivokapić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još