Žene na visoko-pozicioniranim funkcijama najčešće meta napada onlajn

 Žene na visoko-pozicioniranim funkcijama najčešće meta napada onlajn

Foto: PR Centar

Korisnici društvenih mreža u Crnoj Gori najčešće upotrebljavaju neutemeljnu moralnu diskreditaciju na osnovu fizičkih karakteristika ili nepoštovanja stereotipnih uloga žene u društvu, a napadi se najčešće manifestuju prema ženama koje zauzimaju visoko-pozicionirane funkcije – saopšteno je na panel diskusiji “Uticaj rodno zasnovanih dezinformacija i online nasilja protiv žena u politici na proces demokratizacije i EU integracija u Crnoj Gori”, koju je organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

Programska direktorica CeMI-ja Teodora Gilić kazala je da svjedočimo sve češćim pojavama sistemskog internet nasilja nad neistomišljenicima u Crnoj Gori, koje je koordinirano od razlicitih političkih centara, uključujući i političke partije.

– Pojedine politicke partije, koje se finansiraju gotovo isključivo novcem građana iz budžeta, plaćaju kampanje diskreditacije istaknutih pojedinaca na socijalnim mrežama. Istaknuti pojedinci u društvu, kreatori javnog mnjenja, lideri NVO postaju meta brutalnih kampanja neistina i uvreda. Cilj je zastrašiti one koji su meta, ali i zaprijetiti i svima ostalima koji iznose svoje mišljenje – navela je Gilić.

Ukazala je da su jedna od najizloženijih grupa ovakvom vidu nasilja žene u politici, navodeći da društvo nema odgovarajući odgovor na suzbijanje ovog problema.

– Primjetno je da se govor mržnje uvijek širi prema onim ženama koje javno iznesu svoje stavove na određena politička pitanja i dešavanja – kazala je Gilić.

Ove žene su, kako je dodala, izložene seksističkim i mizoginim komentarima na društvenim mrežama, fotografije njihovog tijela se koriste za izradu neprimjerenih karikatura, “a sve sa ciljem da se iste diskredituju i na neki način ‘kazne’ za bavljenje politikom odnosno ‘muškim poslom'”.

Projektna koordinatorka u Centru za monitoring i istraživanje Milica Zrnović kazala je, predstavljajući izvještaj o rodno zasnovanim dezinformacijama i onlajn nasilju prema ženama u politici u Crnoj Gori, da se na društvenim mrežama najčešće upotrebljava neutemeljna moralna diskreditacija na osnovu fizičkih karakteristika ili nepoštovanja stereotipnih uloga žene u društvu, što kao svoju posljedicu donosi učestala zastrašivanja i pretnje ženama u politici, kako anonimne, tako i lične i direktne.

– Napadi se najčešće manifestuju prema ženama koje zauzimaju visoko-pozicionirane funkcije, odnosno koje imaju ulogu u procesu donošenja odluka i upravljanju. Redovno, na tapeti medija i komentara su žene poslanice, ministarke, nosioci izborni lista, i slično. U fokusu sadržaja su bile žene prisutne u političkom i javnom životu, i to: poslanica Draginja Vuksanović Stanković 29 odsto, poslanica Božena Jelušić 11 odsto, ministarka Vesna Bratić osam odsto, poslanica Aleksandra Vuković pet odsto, ministarka Tamara Srzentić četiri odsto – precizirala je Zrnović.

Ukazala je da je u posmatranom periodu, na uzrokovane sadržaje koji se tiču rodno zasnovanog nasilja prema ženama u politici, ukupno bilo 86.684 interakcija korisnika, navodeći da je najčešća reakcija like 55 odsto i smijeh 23 odsto.

– Kada govorimo o komentarima, a kojih je u period monitoringa bilo 14.261, kao glavna karakteristika primjetna je učestala pojava vulgarnih riječi koje su prisutne u okviru uzorkovanih sadržaja na Fejsbuku. Govor mržnje je prepoznat u 212 komentara na sadržaje mim stranica na Fejsbuku 5,6 odsto, odnosno u 140 komentara na sadržaje medija 1,3 odsto – rekla, je Zrnović.

Pojasnila je da je, kad su u pitanju MiM stranice, monitoring pokazao da je čak 63 odsto uzorkovanih mim objava sadržalo elemente izrugivanja žena u politici kroz grafičke i video modifikacije i korišćenje tehnologije.

– Kada je u pitanju medijsko izvještavanje, više od polovine medijskih naslova je bilo informativnog karaktera, ali ne zaostaju ni oni koji informativnom dodaju i senzacionalistički ton. Uzorkovani medijski sadržaji koji su podijeljeni na Facebooku sa temama o nasilju nad ženama u politici najzastupljeniji su u obliku vijesti i saopštenja, odnosno reagovanja, dok su rijetki, skoro i da ne postoje članci koji omogućavaju dublji uvid u osjetljive teme, poput intervjua sa osobama čija su prava ugrožena ili u kojima se analitički, interpretativno i argumentovano pristupa nasilju prema ženama u politici, uz iznošenje kvalifikovanih tumačenja – rekla je Zrnović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još