Zenka: Vođe OVK na čelu sa Tačijem nijesu zločinci, već žrtve

 Zenka: Vođe OVK na čelu sa Tačijem nijesu zločinci, već žrtve

Mehmed Zenka

Potvrđivanje optužnice protiv vođa Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadri Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selimija, u kojoj se u šest tačaka terete za zločine protiv čovječnosti, a u četiri za ratne zločine, liderima albanskih partija u Crnoj Gori predstavlja početak procesa koji će rezultirati oslobađanjem svih optuženih.

“ Takva odluka je klasičan primjer izjednačavanja žrtve sa zločincem”, stav je ministra za manjine i predsjednika Demokratske unija Albanaca u Crnoj Gori Mehmeda Zenku.

On za Portal Ulcinj ističe da zločince treba tražiti na drugim mjestima, a ne tu gdje ih najmanje ima.

“To su izmišljene optužnice. Od srca im želim sve najbolje I da što prije izađu iz te sudnice u Hagu, jer mislim da krajnje nepravedno sjede na tim optuženičkim stolicama”, istakao je Zenka.

Prema njegovim riječima, Hašim Tači i ostali optuženi su borci za slobodu, a ne ratni zločinci.

“Ono što ja želim i očekujem je , da izađu što prije I osvjetlaju obraz albanskom narodu”, poručio je Zenka.

SLIJEDI BORBA ZA SLOBODU I DOKAZIVANJE NEVINOSTI

Lider Demokratske partije Fatmir Đeka ističe da su ratni komandanti dobrovoljnim odlaskom u Hag pokazali odgovornost, kako prema tom međunarodnom sudu, tako i prema svojoj zemlji.

foto FB Fatmir Đeka

“ I kao što su se legitimno i hrabro borili za slobodu Kosova, sada treba da argumentovano i mudro dokažu vlastitu nevinost pred licem cijelog svijeta, odnosno da se izbore za svoju slobodu”, kazao je Đeka.

Prema njegovim riječima, sve dok se eventualno ne dokaže njihova krivica u ovom postupku, oni će za nas, ističe Đeka, predstavljati legitimne predvodnike u ratu za slobodu napaćenog naroda protiv soldateske Beograda, koji je na Kosovu počinio užasne zločine.

“ A tragovi tih nepočinstava i ovih dana izlaze na vidjelo po cijeloj Srbiji, dok srpska vlast o tome ne smije da prozbori ni jednu jedinu riječ osude ili makar sažaljenja,” poručio je Đeka.

POLITIČKI PROCES NAMETNUT OD SRPSKE POLITIKE

Lider Demokratskog saveza u Crnoj Gori Saubih Mehmeti kaže da ovaj proces treba sagledati iz dva pravca.

“ Kao prvo, ako su optuženi izvedeni ispred pravde kao vođe OVK, i time se identifikuje OVK kao organizovana kriminalna organizacija, kako pokušava srpska politika predstaviti široj javnosti, znajući da je čitava optužnica podignuta na osnovu materijala koji je dostavio  srpski tužilac, onda je jasno da se radi o političkom procesu”, istakao je Mehmeti, dodavši da činjenice govore potpuno drugačije.

foto FB Saubih Mehmeti

OVK je, kako navodi, formirana iz redova civilnog nezaštićenog stanovništva Kosova.

“ Tadašnja vojska Srbije, paramilitarne jedinice srpske policije i organizovane kriminalne sprske organizacija, koje su djelovale na teritoriji Kosova prouzrokovale su tada najveći progon nezaštićenog civilnog stanovništva u 20.vijeku. Oko million Albanaca prognano je sa svojih ognjišta, nekoliko hiljada Albanaca je ubijeno I nestalo, na hiljada je silovanih albanskih žena”, kazao je Mehmeti, istakavši da sve to jasno ukazuje da je nad stanovništvom Kosova počinjen zločin.

“ Tako da politika Srbije, u kontinuitetu sa politikom Slobodana Miloševića, pokušava u javnosti sebe predstaviti kao žrtvu a OVK i njihove vodje, kao i stanovništvo Kosova kao zločince, dok činjenice govore suprotno ”, smatra Mehmeti.

A druga stvar, ističe lider DS-a, je to što je prema optuženima podignuta individualna odgovornost, te je onda vrijeme i prilika da svaki optuženi pred Sudom dokaže svoju nevinost. “ Vjerujem i da će je dokazati,” kazao je Mehmeti.

TAČI POČASNI GRAĐANIN ULCINJA

Hašim Tači je od 2015.godine počasni je građanin Ulcinja. Tu titulu dodijelio mu je tadašnji predsjednik opštine Ulcinj Fatmir Đeka, na svečanoj sjednici povodom Dana opštine. Za počasnog građanina Ulcinja tada je proglašen I Edi Rama, koji je u tom trenutku 2015.godine bio premijer Albanije,tok je Tači tada pokrivao funkciju vicepremijera Kosova I ministra vanjskih poslova.

U obrazloženju odluke o proglašenju Tačija I Rame počasnim građanima, Đeka je tada naveo da su albanski premijer i kosovki ministar doprinjeli svestranim odnosima Crne Gore i njihovih država, regionalnoj saradnji i poboljšanju pozicije Albanaca u Crnoj Gori.

foto FB Dan opštine Ulcinj 2015.godine

Tači i Rama su tada kazali da im je čast što su počasni građani Ulcinj.

 “Hvala što ste nam bili prijatelj kad nam je najviše trebalo, 1998. i 1999. godine, kada je stotine hiljada izbjeglica došlo ovdje”, rekao je Tači.

Rama je tada rekao da Albanci u novim prilikama na Balkanu moraju biti dobar primjer drugima, te da prošlost treba da bude pouka za sve.

OPTUŽNICA

Prema navodima optužnice, djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotine civila koja nijesu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Dalje se navodi, da svaki optuženi pojedinačno snosi individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada protiv osoba za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

U šest tačaka optužnice terete se za zločine protiv čovječnosti- progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak ljudi.

U četiri tačke optužnice terete se za ratne zločine- protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Pročitajte još