Zid srama i poniženja u naselju Totoši

 Zid srama i poniženja u naselju Totoši

foto Portal Ulcinj

Naselje Totoši u Ulcinju, u čijoj se blizini nalazi Srednja mješovita škola “ Bratstvo i jedinstvo” i Osnovna škola “ Maršal Tito”, izgrađeno je 1971. godine. Nakon razornog zemljotresa, navodi ispred građana naselja Totoši i Bijela Gora Muhamed Uković,  naselje  je drastično oštećeno, ali još uvijek opstaje.

“ Do prije petnaestak godina, sve je normalno funkcionisalo, kao djeca smo svoje slobodno vrijeme provodili igrajući fudbal na zemljanom terenu. Kao djeca , bili smo srećni i veseli. Ovo naselje je nekada iznjedrilo barem trećinu tadašnje ekipe FK Ulcinj. Danas više ništa nije kao što je nekad bilo”, navodi Uković.

 U međuvremenu,ističe on, podignuti su zidovi visoki preko dva metara i time nam je oduzet prostor, gdje smo provodili svoje slobodno vrijeme. Oduzet im je prostor preko kojeg su djeca stizala do škole, a mještani tog dijela grada prečicom stizali do prodavnica, ambulante, grada.  

“ Danas naša djeca nemaju prostor gdje bi mogli da se igraju. Danas  smo slučajno ili namjerno izolovani od oka javnosti, zbijeni,  nalik favelama u Brazilu. Problem koji navodim nije od juče, on datira odavno. Obratili smo se nadležnim lokalnim institucijama, nažalost bezuspješno.  Skupili smo i preko stotinu potpisa, kao vid peticije, predali ga nadležnima u školi “Maršal Tito” takođe bezuspješno. Sve ovo vrijeme nadali smo se da se ovaj problem može riješiti na lokalnom nivou, godine prolaze, a problem ostaje, čak se usložnjava”, pojašnjava Uković.

Njima podizanjem zida, nije otežana samo sloboda kretanja, već i prilikom prvih obilnih kiša naselje biva poplavljeno, jer otpadne vode koje se izlivaju gradom, nemaju protok kakav je nekad bio.

“ Zid sprječava protok otpadnih voda i kišnice,  i danima se taloži I opstaje nakon padavina, jer nema kuda da otiče. Ono što je najgore, iza zida je dodatano nabacana zemlja, koja sprječava prirodan  protok vode. Sve to, često prouzrokuje poplave u našem naselju. Postojeće šahte nijesu u mogućnosti da prime ogromnu količinu odpadnih voda, koja se sliva iz grada na niže, prema našem naselju”, istakao je Uković.

Dočekasmo, navodi on, da se u rodnom gradu djeca još u ranom djetinjstvu suočavaju sa tipičnim primjerom javne diskriminacije.

“ Krše se čak i zagarantovana prava djeteta, Ustavom i medjunarodnim konvencijama. Njihova bezbijednost je narušena, jer u školu moraju putem koji vrvi od saobraćaja, a zimi, zbog obilnih kiša, svi putevi koji vode do Osnovne škole “Maršal Tito” i Srednje škole ” Bratstvo jedinstvo”, prilikom najmanjih padavina, uglavnom poplave i fekalije se izliju na sve strane, tako da je problem I autom proći tom trasom, a kamoli pješke”, navodi Uković.

Prema njegovim riječima, od kada postoji OŠ “Maršal Tito”, taj putni prilaz iz pravca Totoša i Bijele gore je uvijek bio aktivan i  prohodan, a  djeci je služio  kao najkraći i najbezbjedniji put do škole.

“ Uvidom u projektnu dokumentaciju , ovaj put je bio planiran  kao javni put do škole. Danas je  zatvoren i postoji jedan mali otvor, kroz koji se djeca provlače, jer im je to bio i ostao najkraći i najbezbjedniji put do škole”, napominje Uković.

On smatra da je njihovo naselje gotovo dvije decenije pretvoreno u geto I opasano zidovima duž kompletnog naselja.

“ Imamo osjećaj kao da smo u nekom karantinu, kao neko ko je jako opasan za grad i da nas kao takve treba izolovati od očiju javnosti. Ko ne vjeruje, neka dodje u naselje Totoši, imat će šta vidjeti. Nešto slično postoji samo u Izraelu, gdje su visoki zidovi koji razdvajaju dva sukobljena naroda: Palestince i Jevreje. Pitam se, koga mi to ugrožavamo”, istakao je Uković.

On napominje, da su građani Totoša I Bijele gore oduvijek bili časni, pošteni i lojalni građani Ulcinja, kao I da su uvijek bili spremni da svima pomognu u nevolji, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

“ Mi smo kao zajednica oduvijek pripadali najsiromašnijem sloju društva, ali smo se časno i pošteno trudili da svoju djecu vaspitavamo na način da vole svoju domovinu, da poštuju svakog čovjeka bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Oni koji su odgovorni za ovaj čin, ne razmišljaju, kako li  ta  djeca reaguju  kada im učitelji i nastavnici govore o zabrani diskriminacije, čestitosti, moralu, etici, solidarnosti, zajedničkom suživotu. Kako će im povjerovati kada se već u ranom djetinjstvu  suočavaju sa diskriminacijom.  Sve se ovo dešava u gradu koji važi za primjer dobrih međuljudskih odnosa, ovo se dešava u Crnoj Gori koja pretenduje da jednog dana bude članica Evropske Unije. Da li smo zaboravili na toleranciju i zajednički suživot, kao važan segment svakog civilizovanog društva”, pita se Uković. 

Oni apeluju na nadležne institucije da im pomognu u rješavanju problema, I uklone , kako ga nazivaju zid srama I poniženja u naselju Totoši.

“ Pozivamo ih da riješe problem,  prije svega zbog bezbijednosti djece, ali i starijih osoba, koje  sada treba da pješače mnogo duže do Doma zdravlja.
Istovremeno, pozivamo one koji su zatvorili ovaj prolaz da pokažu prije svega ljudskost i humanost  i otvore ovaj put djeci i starijim osobama da mogu do škole i Doma zdravlja stići najkraćim i najbezbjednijim putem” , poručio je Uković.

On podsjeća da u ovom naselju žive pripadnici svih nacionalnih zajednica. 

“ Od nadležnih institucija na lokalnom nivou  očekujemo da konačno zaustave ovu vrstu  diskriminacije,  Zidovi kojima smo opasani duž čitavog naselja doživljavamo kao zid srama, stida i poniženja”, istakao je Uković.

Pročitajte još