Značajni rezultati na polju suzbijanja krijumčarenja narkotika u saradnji crnogorske i albanske policije

 Značajni rezultati na polju suzbijanja krijumčarenja narkotika u saradnji crnogorske i albanske policije

izvor Uprava policije

V.d. direktor Uprave policije Zoran Brđanin i generalni direktor policije Republike Albanije Ardi Veliu su se danas sastali u Albaniji.

U Skadru su čelnici dvije policije pozdravili prijateljske odnose i odličnu saradnju crnogorske i albanske policije u svim oblastima, te tokom razgovora izrazili otvorenost za dalje razvijanje profesionalnih odnosa.

Partnerski odnos najbolje dokazuju događaji i rezultati iza nas, a tome u prilog ide i činjenica da saradnja dvije policije nije izostala ni tokom trajanja pandemije čemu svjedoče brojne akcije koje su u ovom periodu sprovedene, sa posebno značajnim rezultatima na polju suzbijanja krijumčarenja narkotika.

Brđanin i Veliu su saglasni da je jačanje regionalne i prekogranične saradnje važan instrument u rješavanju bezbjednosnih izazova te je današnji sastanak bio prilika za planiranje budućih aktivnosti i modela za dalje unapređenje zajedničkog djelovanja crnogorkse i albanske policije.

Dvije policije ostvaruju saradnju i preko nacionalnih centralnih biroa Interpola u Podgorici i Tirani ali i preko predstavnika u Europolu, te se ovim kanalima razmjenjuju operativne informacije u odnosu na otkrivanje, dokumentovanje i procesuiranje osoba koje su predmet istraga, posebno članova organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore, ali aktivnosti na suzbijanju svih oblika kriminaliteta koji pogađaju dvije države.

Granične policije nastavljaju sa organizovanjem zajedničkih patrola duž granice Crne Gore i Republike Albanije, što se pokazalo kao dobra inicijativa a zavidni rezultati su postignuti na Zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani.

Na sastanku je dogovoreno intenziviranje saradnju između država u dijelu razmjene podataka o djelovanju i identifikovanju organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata, obzirom da je tranzitna ruta migranata preko teritorije Crne Gore i Republike Albanije, najčešće u dijelu graničnih prelaza Božaj i Sukobin.

Brđanin i Veliu su potpisali Protokol o saradnji tokom turističke sezone.

Zoran Brđanin je pozitivno ocjenio spremnost albanske policije da učestvuje u ovoj regionalnoj inicijativi i pruži podršku crnogorskoj policiji tokom trajanja turističke sezone bez obzira na okolnosti i ograničenja koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Pored navednog, dva direktora su konstatovala da je značajno jačati saradnju i između Protivterorističke jedinice Uprave policije i specijalnih jedinica Republike Albanije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još