Izložba britanskog umjetnika Lira u Centru za kulturu

 Izložba britanskog umjetnika Lira u Centru za kulturu

U Centru za kulturu, u organizaciji nevladine organizacije za umjetnost, kulturu i medije Elita plus, sinoć je otvorena izložba poznatog britanskog slikara i pisca Eduarda Lira.

Lir je poznati britanski umjetnik, koji je u svom bogatom stvaralaštvu na platnu ovjekovječio i predjele iz Crne Gore, kao i iz Albanije

„Ulcinj je poznat kao grad multikulture i raznolikosti. Grad sa izuzetnom istorijom, kulturom, sa tragovima od antičkog doba do danas“, rekao je predsjednik Ulcinja Aleksandar Dabović.

On kazao da u Ulcinj dolaze umjetnici iz različitih zemalja, koji promovišu svoje kulturne vrijednosti.

„Oni su uvijek dobrodošli u naš grad, koji im je inspiracija, i gdje mi kao lokalna vlast i građani cijenimo da su umjetnost i kultura povezujući mostovi koji unapređuju komunikaciju između ljudi, gradova i država“, naveo je Dabović.

On je rekao da je Opština podržala i podržavaće udruženja i druge subjekte koji pridaju značaj kulturnoj baštini.

„Jer smatramo da se na putu ka Evropskoj uniji očuvanje kulturne baštine i identiteta zajedničke kulture mora vratiti i biti naša glavna misija“, poručio je Dabović.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je rekla Eduard bio specifičan čovjek, koji je mnogo putovao i pisao o svojim iskustvima.

Ona je zahvalila NVO Elita plus što je organizovala izložbu, na kojoj mogu da se vide pejzaži i ptici koje je Eduard radio.

Medokas je zahvalila na iskazanom interesovanju za britansku kulturu, što, kako je rekla, jača vezu između Crne Gore i Velike Britanije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još