Najzanimljiviji Ginisovi rekordi: Od psa koji hoda unazad do najrastegljivije kože

 Najzanimljiviji Ginisovi rekordi: Od psa koji hoda unazad do najrastegljivije kože

foto Twitter

Od najvišeg čovjeka, najdužih noktiju, do psa koji hoda unazad na pet metara, Guinness sakuplja epske svjetske rekorde više od 60 godina.

Ova knjiga je i dan danas vrlo popularna, a discipline su brojne. Sadrži mnoge uobičajene sportske discipline, ali i mnoge neobične i zanimljive. Postoje mnogobrojni rekordi koji su povezani s hranom, brzim jedenjem, izgledom i slično.

I ove godine zabilježeno je nekoliko Guinnessovih rekorda, a mi vam donosimo neke od najzanimljivih.

Rekord koji će svakako ostati zabilježen jeste onaj koji je ponio Britanac Garry Turner koji kožu na stomaku može istegnuti do dužine od 15,8 centimetra, a boluje od zbog rijetkog stanja zvanog Ehlers-Danlos sindrom, poremećaja vezivnog tkiva koji utječe na kožu, ligamente i unutarnje organe.

Zbog tog sindroma kolagen koji jača kožu i određuje njenu elastičnost postaje “neispravan”, što između ostalog rezultira i labavljenjem kože i neobično velikom pokretljivošću zglobova.

Pas Kota u junu ove godine upisala se u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je oborila dosadašnji rekord u hodu unazad na pet metara i ljestvicu postavila veoma visoko. U samo 2,42 sekunde prestigla je dosadašnjeg rekordera koji je istu dužinu prešao za 6,73 sekunde.

Ekaterina Lisina iz Rusije drži Guinnessov rekord jer ima najduži par nogu na svijetu. Njena lijeva noga je duga 132,8 centimetara, a desna 132,2 centimetra.

Tinejdžerka Nilanshi Patel iz Indije drži rekord zbog kojeg mora nositi cipele na petu kako ne bi hodala po vlastitoj kosi čija dužina doseže čak dva metra.

Iako mnogi misle da joj toliko duga kosa smeta prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kaže da to nije tačno.

“Rijetko je puštam. Moram nositi veoma visoke štikle da se ne bi vukla po podu. Zato uglavnom nosim pletenicu, a ponekad je vežem u punđu. Imam problem jedino kod plivanja”, kaže ona.

Najveći smoki na svijetu nastao je u tvornici Walkers u Leicesteru, a radilo ga je čak osam osoba 2 sata i 29 minuta. Teži 250 grama i službeno je dug čak 10,66 metara.

Indijac Illayaram Sekar oborio je Guinnessov svjetski rekord za najviše složenih Rubikovih kocki pod vodom u jednom dahu. Rekord je od 2014. godine držao Amerikanac Anthony Brooks koji je uspio složiti pet kocki prije nego što je morao izroniti.

Japanac Hiromu Inada (87) srušio je svjetski Guinnessov rekord postavši najstariji takmičar koji je završio Ironman World Championship.

Japanac Hiromu Inada, najstariji takmičar koji je završio Ironman World ChampionshipJapanac Hiromu Inada, najstariji takmičar koji je završio Ironman World Championship

Hiromu je završio utrku nakon 16 sati, 53 minute i 49 sekundi.

Titulu žene s najdužim noktima na svijetu dugo je držala Lee Redmond koja svoje nokte nije kratila od 1979. godine, a u vrhunskom stanju ih, kaže, održava svakodnevnim namakanjem u toplom maslinovom ulju, poliranjem i litrima sredstva za jačanje noktiju.

Ukupna dužina njenih noktiju na rukama iznosila je 2008. godine 8,6 metara pa je Redmond osvojila Guinnessov svjetski rekord za “ženu s najdužim noktima na obje ruke”.

Lee Redmond koja je imala najduže nokte na svijetuLee Redmond koja je imala najduže nokte na svijetu

Redmond je, kaže, svjesna da je njeni nokti definiraju i da je ljudi uglavnom prepoznaju kao ženu s dugim noktima, ali to se nakratko bilo promijenilo kad je 2009. godine doživjela automobilsku nesreću u kojoj je slomila svoje njegovane nokte i izgubila titulu.

Zbog dužine noktiju nije mogla stati u wc kabinu u avionu, pa 24 sata prije putovanja nije ništa ni jela ni pila.

izvor klix. ba

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još