Promovisana “Saga svjetlosti” u Ulcinju

 Promovisana “Saga svjetlosti” u Ulcinju

izvor Feral Bar

U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM), uz tehničku podršku Centra za kuturu Ulcinj,  u Galeriji Centra za kulturu Ulcinj sinoć je promovisan Leksikon slikara manjinskih naroda Crne Gore “Saga svjetlosti”.

-Ovim Leksikonom se stavlja više svijetla na ulogu i doprinos slikara manjinskih naroda ukupnom crnogorskom likovnom i umjetničkom stvaralaštvu i kroz ovakvu formu naglašava bogatstvo i raznovrsnost umjetničkog izraza, koji se staču u jedinstven kulturni potencijal Crne Gore-saopšteno je sinoć na promociji.

Salko Luboder, direktor CEKUM-a, podsjetio je da je u prethodnih desetak godina Centar  organizovao preko stotinu promocija knjiga, 30 izložbi, 200 koncerata, niz  okruglih stolova i tribina.

Zahvaljujući na pomoći domaćinu-direktoru ulcinjskog Centra za kulturu Musi Hodžiću, kojem je poklonio primjerke Leksikona i časopisa “Kod”, takođe u izdanju CEKUM-a, Luboder je ocijenio da je Leksikon kruna dosadašnjeg rada CEKUM-a.

-Željeli smo da doprinesemo daljoj afirmaciji crnogorske likovne scene, ne da bismo ove umjetnike izdvojili iz cjelokupnog korpusa, već da bismo naglasili bogatstvo izraza.

Ovo je kapitalno važna publikacija, luksuzno opremljeno izdanje koje predstavlja biografije i opus 54 umjetnika manjinskih naroda koji stvaraju ili su stvarali u Crnoj Gori, i njome se daje doprinos ukupnom.crnogorskom likovnom stvaralaštvu.

 Sa pojedinim umjetnicima nismo uspjeli da stupimo u kontakt, neki su odbijali da  budu zastupljeni. Rukovodili smo se Registrom ULUCG, i to nam je bio osnovni kriterijum selekcije-kazao je Luboder.

On je dodao da su urednice izdanja bile Ljiljana Zeković i Mirsada Sredanović,  te da su njihovi uvodni tekstovi i riječ izdavača pored našeg dati i na albanskom i engleskom jeziku, kao i da je u tehničkom smislu bilo neostvarivo  trojezično objavljivanje svih tekstova Leksikona.  

U Leksikonu su zastupljeni sedmoro ulcinjskih slikara-Rudi GogaEdin KaplaniĐerđ Noc MartiniVahida Hasanaga NimanbeguNaser HasaĆazim Muja i Biljal Nikezić.

 Vahida Hasanaga Nimanbegu je u ime svojih kolega iz Ulcinja govorila o značaju publikacije, zahvalila CEKUM-u na dugogodišnjoj saradnji i razumijevanju, a predstavila je i likovne poetike umjetnika ovog kraja.

 Mr Selma Đečević, likovna umjetnica i teoretičarka savremene umjetnosti, iskazala je zadovoljstvo  što je jedna ovakva publikacija obogatila našu kulturnu scenun i omogućila likovnoj publici upoznavanje sa različitim.iskazima koji obogaćuju naš kulturni život.

-Crna Gora je vrijedna riznica kulrurnog blaga, a jedna od najinteresantnijih osobenosti njenog kulturnog nasljeđa je upravo često prožimanje umjetničkih poetika i  interkulturalnost.

Ovakav pristup autora i izdavača predstavlja  presjek jednog dijela likovne scene  i snažnu ulogu pripadnika manjinskih naroda  u svim magistralnim tokovima naše kulturne scene, prikazujući nam različite likovne poetike, od figuracije do apstrakcije i instalacija.

Leksikon je vijenac umjetničkih kazivanja manjinskih etnosa-rekla je pored ostalog Đečević, ističući da su svoje mjesto u Leksikonu dobili i velikani  Josip Bepo Benković i Sabahadin Hodžić.

 Predstavljanje Leksikona pratili su predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Ulcinja-potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni, prof. dr Ilir Čapuni, novinar Mustafa Canka, ulcinjski slikari Mersiha Resulbegović-Mavrić, Edin Kaplani, Biljal Nikezić i Naser Hasa.   

Promociju je otvorio nastup Vuka Đakonovića, učenika ulcinjske Muzičke škole.

izvor Feral Bar

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još