U KIC-u otvorena izložba udruženja ulcinjskih likovnih umjetnika

 U KIC-u otvorena izložba udruženja ulcinjskih likovnih umjetnika

foto Feral Bar

Izložba slika “Refleksije Mediterana” ulcinjskog Udruženja likovnih umjetnika “Pearl blue”, otvorena je sinoć u holu Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović” u Podgorici, prenosi portal Feral Bar.

Na izložbi su predstavljeni radovi akademskih slikara Edina KaplanijaBilala NikezićaVahide Hasanaga NimanbeguMersihe Resulbegović Mavrić i Nasera Hase.

Izložbu je otvorio akademik CANU književnik Zuvdija Hodžić koji je naveo da svaki od ovih umjetnika “na sebi svojstven način iznosi čari Mediterana, a ponajviše Ulcinja”.

Bez obzira na loše vrijeme, u holu KIC-a uz poštovanje epidemioloških mjera večeras su se okupili brojni poklonici likovne umjetnosti, među kojima su bili i kolege ulcinjskih slikara, likovni umjetnici Mirko Dragović i Sabaheta Masličić.

Prije Podgorice, “Refleksije Mediterana” čiji je sponzor Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. bile su izložene i u Baru i u Bijelom Polju. Karakteristika projekta je da svaka izložba uključuje drugačije radove od prethodne postavke,čime se dobija na vibrantnosti ove veoma uspjele ulcinjske likovne priče.

Za ovu postavku, Kaplani je izabrao najnovija djela iz svog prepoznatljivog ciklusa “Ribe”, nastala početkom ove godine u akrilik i kombinovanoj tehnici. Hasanaga Nimanbegu ulja na platnu iz ciklusa “Mediteran” iz 2016, Resulbegović Mavrić slike u kombinovanoj tehnici iz 2017. i 2018, Nikezić svoje likovne doživljaje ulcinjskih karakterističnih motiva, a Hasa slike iz života u Ulcinju.

 Ističući da se izložba u holu KIC-a može pogledati do 1. februara, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, predsjednik “Pearl Blue” Edin Kaplani rekao je nakon otvaranja postavke da se ona nakon toga seli u Tuzi.

 -Ističem zadovoljstvo zbog večerašnje atmosfere u KIC-u, mislim da se na licima posjetilaca moglo vidjeti da smo makar nakratko uspjeli da prenesemo duh Mediterana i mediteranskog sunca u kišnu Podgoricu.

Ovo je ujedno bila i finalna izložba u sklopu projekta pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Prvo smo se predstavili likovnoj publici na sjeveru države, u Bijelom Polju, potom je uslijedila izložba i na jugu Crne Gore u Baru, tako da je završnica bila ostavljena za Podgoricu.

No, to nije i zvanični završetak puta „Refleksija Mediterana“ do domaće likovne publike, večeras smo dobili poziv da postavku nakon Podgorice preselimo u Tuzi i izložimo je u njihovom Centru za kulturu, što smo sa zadovoljstvom prihvatili-zaključio je Kaplani.

IZVOR FERAL BAR

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još