Antitijela nakon preležanog kovida traju i do osam mjeseci

 Antitijela nakon preležanog kovida traju i do osam mjeseci

Izvor: :Shutterstock/angellodeco

Antitijela stvorena kod pacijenata koji su preležali virus kovid 19 ostaju kod pacijenata još najmanje osam mjeseci nakon dijagnoze, bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih bolesti, pokazala je najnovija studija objavljena u časopisu “Nature Communications”.

Kako se navodi u istraživanju, koje je sprovela bolnica “San Rafaele” u Milanu, oni koji ne uspiju da proizvedu antitijela u prvih 15 dana od infekcije imaju veće šanse da razviju teži oblik bolesti. Grupu pacijenata činilo je 67 odsto muškaraca, prosječne starosti 63 godine, od kojih je polovina imala i pridružene bolesti. Rezultati studije pokazuju da je 79 odsto pacijenata uspješno razvilo ova antitijela.

Istraživanje na sveobuhvatan način mapira evoluciju odgovora antitijela na kovid 19 i pruža važne indikacije kako za kliničko liječenje bolesti tako i za epidemiološko zaustavljanje epidemije. Sprovedena je na 162 kovid pozitivna pacijenta sa različitim simptomima, koji su kovid preležali u prvom talasu u martu i aprilu prošle godine, najkasnije u novembru, prenosi B92.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još