Audi prestaje da proizvodi automobile na dizel i benzin 2026. godine

 Audi prestaje da proizvodi automobile na dizel i benzin 2026. godine

izvor audi

Većina automobilskih marki već odavno je počela s elektrifikacijom i postepenim isključivanjem iz ponude motora s unutarnjim sagorijevanjem.

Izgleda da će Audi napraviti najbrži prelaz i ponuditi isključivo električne modele, prenosi SEEbiz.

Audi je ranije objavio kako su u potpunosti prestali sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, a sada su sve iznenadili sa najavom da već od 2026. godine uopšte neće nuditi automobile sa takvim motorima.

Prema Sueddeutsche Zeitungu predsjednik Audijeve uprave Markus Duesmann je ostalim rukovodiocima objavio da će se postepeno ukidanje modela sa motorima SUS primijeniti do 2026. godine. Zanimljivo, taj izvještaj navodi da od te godine Audi neće nuditi niti hibridne modele.

Jasno, ovaj pristup i ubrzana elektrifikacija dio su ukupnog plana i strategije Volkswagen Grupe, koja je popriličo radikalna u odnosu na pristup drugih njemačkih marki, kao što su BMW i Mercedes.

Iako oni imaju već nekoliko električnih modela njihova strategija se i dalje oslanja na motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, te su ubijeđeni da će tako biti još duži period.

BMW je zbog slabe dostupnosti rijetkih minerala koji se koriste u baterijama zabrinut da će električni modeli i dalje biti znatno skuplji od konvencionalnih, te uopšte ne planiraju prekid razvoja SUS motora.

U svakom slučaju izvjesno je da će naredna decenija biti prekretnica za automobilsku indistriju, te ostaje tek da se vidi ko je povukao prave poteze u pravo vrijeme.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još