Borovnica najbolje poboljšava rad mozga

 Borovnica najbolje poboljšava rad mozga

Foto: Shutterstock

Bobičasto voće nije samo izvor vitamina i dijetalni desert, već i pravi prirodni stimulans za naš mozak. 

Prema rečima nutricioniste i pisca Tobija Amidora, najbolja bobica koja poboljšava rad mozga je borovnica.

– Studije pokazuju da kozumiranje borovnica pomaže u održavanju zdravlja mozga – kaže stručnjak sajta “Eat This, Not That”.

Štaviše, prema Amidoru, borovnice “smanjuju rizik od kognitivnih oštećenja povezanih sa starenjem – demencije i Alchajmerove bolesti”, piše Marie Claire Russia, a prenosi City Magazine.

Koristan je i sok od ovog bobičastog voća. Prema studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, pijenje soka od divlje borovnice tokom 12 sedmica potvrdilo je poboljšanje funkcije pamćenja kod starijih ljudi. Prema autorima studije, uključivanje borovnica u ishranu “pozitivno utiče na sposobnost razmišljanja i rasuđivanja”.

Osim toga, rezultati studije objavljene u časopisu “Neural Regeneration Research Journal” pokazali su da borovnice na dnevnom jelovniku povećavaju protok krvi u ključna područja mozga. Dakle, ova bobica podstiče pamćenje i koncentraciju.

Borovnice su korisne, ne samo za mozak.

– Bobičasto voće sadrži mnoge hranljive sastojke, uključujući vlakna, vitamine K i C, mangan i fitonutrijente zvane polifenoli – kaže Tobi Amidor.

Sve to čini borovnice prirodnim lIJEkom za poboljšanje rada srca. Prema jednoj studiji, šoljica svežih borovnica dnevno ima pozitivan učinak na nivo “dobrog” holesterola u krvi, smanjujući rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Zbog visokog sadržaja vlakana, borovnice takođe mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju tjelesne težine. Stoga, ova namirnica je idealna za dijetalne smutije i deserte.

Borovnice su možda najbolji, ali ne i jedini prirodni “dodatak” za poboljšanje funkcije mozga među voćem. Nutricionisti takođe savjetuju da se obrati pažnja na nar (posebno sok), pomorandžu i brusnice.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još