Čaj od crnog luka je spas: Ovaj narodni lijek čisti bronhije, zaustavlja kašalj, sprječava grip i jača organizam!

 Čaj od crnog luka je spas: Ovaj narodni lijek čisti bronhije, zaustavlja kašalj, sprječava grip i jača  organizam!

foto yumama.com

Ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu djecu. Odličan je za situacije u kojima želite da izbjegnete miris crnog luka, a iskoristite sva ljekovita svojstva ove biljke.


Glavicu luka srednje veličine isjecite na četiri dijela i prelijte sa tri šoljice vode. Ako luk nije prskan, isjecite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procijedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

foto prirodnoizdravo.com

Raskuvan luk možete kasnije upotrijebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je djelotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, prehlade i gripa.


Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Prema preporuci Rudolfa Brojsa, čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera.

Ovaj čaj dobar je i za detoksikaciju i jačanje organizma, tj, za cjelokupno naše  zdravlje.

izvor oazaznanja.com

Pročitajte još