Crvena, zelena, babura ili ljuta – paprika je čisto zdravlje u tanjiru

 Crvena, zelena, babura ili ljuta – paprika je čisto zdravlje u tanjiru

izvor Pixabay

Paprika je izuzetno zdrava namirnica koja sadrži čak 92 posto vode, a u 100 grama ima tek nešto manje od 30 kalorija. Sadrži i šest grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina i nešto masti i dijetalnih vlakana. Izvrstan je izvor vitamina C i A, kao i dijela vitamina B kompleksa.

Paprika je jednogodišnja povrtarska kultura koja se u Južnoj i Srednjoj Americi jede već hiljadama godina. Italijanski moreplovac Kristofer Kolumbo ju je donio u 15. vijeku u Evropu, te je postala nezaobilazan dio mnogih kuhinja, pa tako i srpske. Naime, nemoguće je zamisliti domaću kuhinju bez punjenih i pohovanih paprika, ajvara, belolučenih, punjenih sušenih paprika i sličnih jela, piše na sajtu Pun kufer.

Na tržištu se nalazi mnoštvo sorti paprika, od žute do zelene boje, a kod nas se najčešće uzgajaju krupne crvene paprike, šilje, babure, somborke, ali i mnoštvo sorti ljutih papričica.

Sedam dobrobiti paprika

1. Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od narandže. Ona osnažuje imunitet i prevencija je od sezonskih bolesti.

2. Paprika je bogata karotenoidima koji su važni za zdravlje očiju te smanjuje šanse od makularne degeneracije.

3. Aktivne materije u paprici smanjuju stres, ublažavaju nesanicu i poboljšavaju raspoloženje.

4. Čak 92 posto paprike otpada na vodu. Paprika je niskokalorična namirnica koja podstiče sagorijevanje kalorija i pomaže u mršavljenju.

5. Istraživanja su pokazala da povećana konzumacija paprika, posebno onih zelenih, smanjuje rizik od dobijanja raka prostate.

6. Vitamini i minerali u paprici štite kožu i poboljšavaju njen izgled.

7. Paprika podstiče rast kose.

Paprika je najzdravija kada se jede sirova u salatama i sendvičima, ali može se pripremiti i na mnoge druge načine – izvrsna je za prženje sa lukom i jajima, za čorbe, ali veoma je ukusna i ispečena.

Izvor: N1

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još