Crvenilo kože lica- rosacea, šta su uzroci i kako se liječi

 Crvenilo kože lica- rosacea, šta su uzroci i kako se liječi

izvor shutterstock

Rozaca je hronično oboljenje koje zahvata kožu lica u vidu crvenila i spada u oboljenja sebacealnih ili lojnih žlijezda lica.  Rozacea se može pojaviti kod osoba bilo kog tipa kože, ali je češća kod osoba svijetle puti i nešto izražajnijeg rada lojnih žlijezda – objašnjava za Portal Ulcinj  dr Ivana Vučeljić, specijalista dermatovenerolog iz ZU Tesla Medical Berane.

Prema njenim riječima, najčešće se javlja izmedju 30 i 40 godine života. Ponekad se može javiti i na vratu, grudima, koži glave i ušima. Kako vrijeme odmiče, zahvaćena koža dobija stalnu crvenu boju, a mogu se pojaviti i prošireni kapilari.  Kod težih oblika bolesti moguća je i pojava bubuljica i sitnih gnojanica, a u ozbiljnim slučajevima veliki, otečen i crven nos. Karakteriše se naletima crvenila, izraženim pri prelasku iz hladnog u topli prostor, prilikom konzumiranja alkohola ili veoma začinjene hrane.

dr Ivana Vučeljic

Dr Vučeljić naglašava da se nakon nekoliko godina, ukoliko oboljenje nije adekvatno tretirano, nastaju trajno prošireni kapilari,a kod muškaraca dolazi i do uvećanja lojnih žlijezda i zadebljavanja potkožnog tkiva posebno u regiji nosa.

Uzrok oboljenja je nejasan i do sad neistražen ali se pretpostavlja da rozaceu aktiviraju faktori kao što su sunčevo zračenje, alkohol, začinjena hrana, kofein, toplota, stres i hormonalne promjene.

Kako tretirati kožu?

Osobe  sa rozaceom treba da izbjegavaju sredstva za čišćenje koja su agresivna i koja isušuju kožu. Treba da se koriste sapuni i gelovi prilagodjeni osjetljivoj koži. Voda prilikom pranja lica treba da bude hladna ili mlaka, jer vruća voda pojačava crvenilo. Proizvodi sa vještačkim mirisima, mentolom ili uljem eukaliptusa takodje pojačavaju crvenilo. Dr Vučeljic naglašava da kod žena šminka treba da bude bez mirisa i sa zaštitnim faktorom najmanje 20 spf.

Namirnice

Topli napitci pogoršavaju izgled lica, kod nekih pacijenata je to alkohol – posebno crno vino kao i različiti začini. Najčešće su dovoljne sasvim male količine  začina ili alkohola.

Liječenje crvenila na licu

Liječenje ovog oboljenja je kompleksno i individualno. Rozacea se teško liječi ali se  uspješno drži pod kontrolom. Terapija može biti lokalna, primjenom krema sa supstancama poput azelaične kiseline, metronidasola ili ihtiola. Sa uspjehom se daje terapija antibioticima. Tretmani sa IPL laserima mogu dovesti do regresije promjena ali uz održavanje sa adekvatnom lokalnom  terapijom.

Dr Vučeljić navodi da ukoliko se na vrijeme otkrije ova sklonost, savjetuje se određen način života i njege kože, koji mogu znatno da smanje epizode crvenila. Ukoliko prepoznate da neko ima promjene u vašoj familiji, a sumnjate da bi ste ih i vi mogli imati, potražite savjet dermatologa.

Pretjerana izloženost suncu, kao i neodgovarajuća zaštita od sunca, mogu da pogoršaju umjesto da zaliječe simptome  kože lica sa rosaceom. Koža koja je na medikamentoznom tretmanu  je posebno osjetljiva na sunce i potrebna joj je veoma visoka zaštita od sunca. Najbolji način da zaštitite kožu je da ograničite vrijeme provedeno na suncu, da izbjegavate izlaganje kada je sunčevo zračenje najvećeg intenziteta, da nosite zaštitnu odjeću i da koristite pouzdani preparat za zaštitu od sunca koji nudi nivo zaštite koji je potreban vašoj koži.

Idealno, zajedno sa UV zaštitom, preparat bi  trebalo da nudi zaštitu od vidljive svjetlosti visoke energije (HEVIS). Takođe, doktorka preporučuje da koristite preparate za zaštitu od sunca koji su posebno formulisani za vaš tip kože kao i problem sa kožom.

Pročitajte još