Da li se čaj i kafa računaju kao unos vode ili ne?

 Da li se čaj i kafa računaju kao unos vode ili ne?

Izvor: Shutterstock

Održavanje hidratacije presudno je za cjelokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to. Ako se kafa i čaj pripremaju s vodom, da li oni mogu da se računaju u vaš dnevni unos vode?

„Zbog kofeina kafa je i prirodni diuretik i stimulans bešike. Čaj ima sličan efekat“, kaže dr Vanita Sima-Čang, urolog.

Iako je to istina, diuretički efekti su blagi, a istraživanja pokazuju da kafa i čaj, uprkos uobičajenim zabludama, zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umjereno.

Da li se šoljica kafe može računati kao čaša vode?

Iako šoljica kafe nije hidratantna kao čaša vode, može se računati na vaš dnevni unos tečnosti, prenosi N1.

„Budući da deluje kao diuretik, kafu bih računala otprilike kao upola manje tečnosti, koliko zapravo jest. Na primjer, jedna šoljiica kafe računa se kao pola šoljice vode“, objašnjava dr Ketrin Valdrop za Mind Body Green.

Ipak, konzumiranje više šoljica kafe ili čaja bez konzumiranja vode moglo bi da se završi dehidratacijom.

„Šoljica kafe neće vas toliko dehidrirati, ali više njih bez unosa vode uz to hoće, potvrdila je i dr Bindija Gandi.

Suve, ispucale usne mogu da budu znak da ste preterali, prethodno je objasnio gastroenterolog Vil Bulsievic. Ostali znakovi dehidratacije uključuju tamnožutu mokraću i nedovoljnu potrebu za mokrenjem.

A šta je sa čajem?

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kafe. Zbog toga dr Valdrop većinu čajeva s kofeinom računa kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njenim  merilima bili bi jednaki punoj šoljici vode, prenosi N1.

Iako se ove brojke ne zasnivaju na nauci, dr Valdrop kaže da se mogu koristiti kao opšte smjernice kako bi se utvrdilo da je unos tečnosti dovoljan.

Različite vrste kafe i čajeva različito će uticati na nivo hidratacije. Na primjer, crna kafa ili čaj biće manje hidratantni od bijele kafe ili šoljice čaja s mlijekom, kaže dr Gandi.

Iako se možda ne čini da bi mlijko bilo dobar izvor hidratacije, u nekim studijama je dokazano da podstiče rehidrataciju nakon vježbanja, čak i uspješnije od nekih sportskih napitaka. Pokušajte da te mlječne napitke pijete nezaslađene, jer slatka pića mogu da dovedu do dehidratacije brže od nezaslađenih pića.

Ukupno gledajući, kafa i čaj ne moraju nužno da se suprotstave hidrataciji kako su mnogi nekad vjerovali da hoće, kaže dr Gandi. Vaše tijelo će apsorbovati tečnost koju konzumirate putem čajeva i kafe i tako doprinijeti hidrataciji.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još