Depresija i anksioznost kod mladih udvostručila se tokom pandemije

 Depresija i anksioznost kod mladih udvostručila se tokom pandemije

izvor Deposit

Prema novom istraživanju, koje je sprovedeno na globalnom nivou, pojava depresije i anksioznosti kod mladih ljudi udvostručila se tokom pandemije koronavirusa.

Jedan od četiri adolescenta u svijetu pati od simptoma depresije, dok jedan od pet pati od simptoma anskioznosti.

“Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da je pandemija izazvala globalnu krizu mentalnog zdravlja mladih”, izjavila je Šeri Madigan, autorka istraživanja i profesorica psihologije na Univerzitetu u Kalgariju (Kanada).

Kako je vrijeme prolazilo, simptomi su se sve više pogoršavali. Oni su posljedica izolacije, porodičnih i finansijskih problema i poteškoća s kojim su se mladi susreli zbog prelaska na online školovanje.

Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics. Obuhvatalo je više od 80.000 učesnika na globalnom nivou u dobi od četiri do 17 godina, a prosječna dob bila je 13. Korišteni su empirijski klinički podaci o depresiji i anksioznosti prikupljeni s područja istočne Azije, Evrope, Amerike te Bliskog istoka.

“Djeca i mladi su se tokom pandemije suočili s ogromnim promjenama koje su uzrokovale stres. Kad problemi s mentalnim zdravljem traju i ne riješe se na odgovarajući način, može doći do trajnih posljedica”, istakla je Madigan.

Hronični stres i nestabilnost koju djeca doživljavaju može dovesti do osjećaja beznađa, što je jedan od glavnih prediktora samoubistva. Istraživanje je takođe otkrilo da starija djeca više obolijevaju od mlađe zbog puberteta i hormonalnih promjena koje se javljaju zbog manjka društvene interakcije.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još