Dermatovenerolog dr Vučeljić ukazuje na važnost pregleda u prevenciji posljedica HPV

 Dermatovenerolog dr Vučeljić ukazuje na važnost pregleda u prevenciji posljedica HPV

Polne bradavice, kondilomi, veoma su zarazni i rasprostanjeni benigni tumori površinskih slojeva kože u genitalnoj regiji. Izazivaju ih humani papiloma virusi, HPV, kojih ima više od 130 tipova. Virusi tipa 6 i 11, u blizu 90% slučajeva, su izazivači ovih izraslina. Danas je poznata činjenica da je nekoliko sojeva ovog virusa direktan uzročnik karcinoma grlića, vulve, a sve češće i karcinoma anusa, penisa i glasnih žica.  Tipovi virusa najčešće odgovorni za pojavu karcinoma su 16,18,31 i 33 i oni se nazivaju onkogenim virusima zbog visoke sposobnosti da dovode do promjena na DNK ćelija- kazala je za Portal Ulcinj dermatovenerolog dr Ivana Vučeljić iz ZU “Tesla Medical” u Beranama.

Prema njenim riječima, genitalna HPV infekcija je najčešća polno prenosiva infekcija na svijetu. Procjenjuje se da najmanje 50% seksualno aktivnih žena i muškaraca dobije tokom života HPV infekciju  polnih organa.

-Smatra se da 80% djevojaka u dobi od 18-25 godina dolazi pri polnom kontaktu u dodir sa HPV virusom, dok se  kod 30%  njih razvijaju simptomi infekcije. Od kondiloma obolijevaju i žene i muškarci, a prenose se polnim odnosom. Zapravo, za prenos virusa nije neophodan penetralni polni odnos. Dovoljan je kontakt kože i sluzokože, pa se može prenijeti i analnim i oralnim seksualnim odnosom. Jedan od osnovnih uzročnika ogromne rasprostranjenosti ove infekcije jeste česta promjena partnera, što je posebno karakteristično za mlade pri kraju druge i na početku treće decenije života. Zato su, iako je praktično cijela seksualno aktivna populacija u izvjesnom riziku od zaraze, najugroženiji upravo mladi tih godina, preciznije, oni između 20 i 25 godine. Broj inficiranih u četvrtoj i petoj deceniji života znatno je manji-objašnjava dr Vučeljić.

Prema njenim riječima, da je do zaraze došlo osoba postaje svjesna tek kada se u predjelu genitalija pojave promjene u obliku bradavica. One su zapravo mekane, izdužene, neravne papule svjetlocrvene ili normalne boje kože. Bradavice se ponekad spajaju u manje izraštaje oblika karfiola. Promjene kod žena su uočljivije, dok su muškarci često samo prenosioci.

– Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu i međici, ređe u samoj vagini i na grliću materice, dok kod muškaraca mogu da izađu na kožici penisa i udubljenju oko glavića, kao i na otvoru mokraćne cijevi. Kada je o veličini kondiloma riječ, variraju od veličine glave čiode pa do nekoliko centimetara. Period inkubacije kondiloma veoma je rastegljiv i kreće se od sedam dana do čak godinu i po, što znači da nekada između rizičnog seksualnog odnosa i dobijanja infekcije može da prođe i do godinu i po dan- naglasila je dr Vučeljić

Prema njenim riječima, najbolja zaštita od kondiloma jeste mali broj seksualnih partnera. Efikasne mere prevencije su: redovna i pravilna upotreba kondoma, a najbolje dvostruka zaštita, koja, osim kondoma, znači i paralelnu upotrebu kontraceptivnih pilula, kasnije stupanje u seksualne odnose jer je rani seksualni život rizičan isto kao i često menjanje partnera

Ove izrasline najefikasnije se uklanjaju radiotalasima , pri čemu se obavezno primjenjuje lokalna anestezija. Pacijente ne treba da zabrinjava to što na mjestu gde su bili kondilomi i poslije uklanjanja ostaje manja krasta. To je uobičajeno, a s redovnim uklanjanjem svake nove promjene, tokom vremena, dolazi do ozdravljenja.

Dr Vučeljić ističe da je veoma važno da se ukloni svaka bradavica koja izađe, kao i da se istovremeno liječe oba partnera.

Ona objašnjava da je u trudnoći svaka bolest opasnija, pa je baš takav slučaj i sa kondilomima. U trudnoći mogu postati veći i komlikovaniji. Žena koja je u drugom stanju zbog svog slabog imunog sistema veoma je podložna infekcijama koje se mogu razviti pojavom kondiloma.

-Genitalne bradavice nemaju direktan uticaj na samu trudnoću. Mogu se proširiti i napraviti veće probleme trudnici, ali neće izazvati prijevremeni porođaj, pobačaj ili neki drugi vid komplikacija od kojih svaka buduća mama strepi. Nema mjesta strahu, budite u stalnom kontaktu sa svojim ljekarom, koji će vam sigurno riješiti taj problem na najbrži i najbezbolniji način. Kada se ustanove da nema uticaj na trudnoću, strahujemo da li kondilomi utiču na našu bebu. Odgovor je negativan djelimično. Postoji jako mali broj, skoro zanemarljiv, slučajeva da se beba zarazila putem vaginalnog porođaja, ali ni u tom slučaju ne treba paničiti, jer će se beba brzo izliječiti. Nakon što se beba riješi ovog problema neće imati apsolutno nikakvih posljedica i brzo ćete zaboraviti te dane. Navedene promjene mogu da se uklone i u trudnoći, pri čemu je preporuka da se tretman sprovede u drugom trimestru graviditeta (od 12. do 24. nedelje gestacije), jer se taj period smatra najbezbednijim za takve intervencije. Mora se naglasiti da konačan sud o tretmanu, kao i adekvatnom načinu njegovog sprovođenja, donosi ljekar koji vodi  trudnoću, a koji je upoznat sa čitavim tokom trudnoće istakla je dr Ivana Vučeljić koja ordinira u ZU “Tesla Medical” u Beranama.

Avatar

Suzana Ganić

Pročitajte još