Dobar rezultat testa treće doze vakcine AstraZeneke

 Dobar rezultat testa treće doze vakcine AstraZeneke

ilustracija

AstraZenekina vakcina protiv koronavirusa dobro fukcioniše ako se primi i treća doza za pojačanje efekta, čime se podiže nivo antitijela koja djeluju protiv virusnog proteina, pokazala je studija na ljudima, prenio je “Financial Times”.

Vijest je objavljena nakon što su proizvođači vakcina upozorili da će u čitavom svijetu možda biti potrebna dodatna doza za jačanje efekta vakcine zbog novih varijanti virusa. Pojedini naučnici dovode u pitanje opravdanost treće doze.

List je citirao osobu upućenu u rezultate testova, koja je rekla da je reakcija antitijelima poslije treće doze bila “dovoljno snažna ptrotiv bilo koje varijante”. To ublažava strah da adenovirusi ne mogu da se koriste više od jednom.

Ova vakcina zasnovana je na novoj tehnologiji u kojoj se koristi modifikovana verzija adenovirusa, koji izaziva običnu prehladu, kao vektor za prenos instrukcija ljudskim ćelijama. Zbog ovakvog dizajna, neki naučnici smatraju da bi doze mogle izgubiti potentnost ukoliko godišnja imunizacija postane neophodna u borbi protiv novih varijanti koronavirusa, prenosi Klix.ba. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još