Dr Vučeljić: kako zaštiti kožu u ljetnjim mjesecima

 Dr Vučeljić: kako zaštiti kožu u ljetnjim mjesecima

dr Vučeljić

” Zaštitu od sunca važno je pružiti svakom dijelu našeg tijela koje je izloženo suncu. Važno je znati kako da zaštitite svoje tijelo, kako da odaberete  preparat koji  odgovara tipu i stanju vaše kože i kako da nanosite preparat, da biste obezbijedili zaštitu za tijelo tokom cijelog dana. Umjereno izlaganje suncu dobro je za naše zdravlje, ali prekomjerno izlaganje sunčevim zracima može da izazove kako kratkotrajna, tako i dugotrajna oštećenja kože” objašnjava za Portal Ulcinj, dr Ivana Vučeljić, specijalista dermatovenerolog iz ZU “Tesla Mdikal” Berane.

Prema njenim riječima, reakcija  kože na  sunce zavisi od naših godina, tipa i stanja kože.

” Koža je na nekim djelovima tijela osjetljivija je i podložnija oštećenjima izazvanim suncem nego koža na drugim djelovima. Koža lica izložena je suncu svakoga dana i njoj je neophodna stalna zaštita od sunca. Koža tijela je deblja i manje izložena spoljnim uticajima sredine, osim šaka i dekoltea- kazala je dr Vučeljić. 

Prema njenim riječima,sunce takođe drugačije utiče na različite tipove i stanja kože. Osjetljivije su osobe svjetlije puti i sa većim brojem mladeža.

” Kako se zaštitit od sunca:  izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i period kada je najintenzivnije sunčevo zračenje. Prekrijte kožu zaštitnom odjećom, uključujući šešir i naočare za sunce kad god je to moguće. Koristite preparate za zaštitu od sunca koji nude odgovarajući nivo zaštite za vašu kožu. Preparate nanosite temeljno i ponovo ga nanosite redovno, kako biste održali nivo zaštite. Preparati za zaštitu od sunca treba da štite kožu od UVA i UVB zračenjae i da imaju hidrantnu bazu koja ujedno njeguje kožu”, kazala je dr Vučeljić. 

Preparati za zaštitu od sunca, kako navodi,, dostupni su u četiri različita nivoa zaštite: nizak (faktor 6 do 10), srednji (15 do 25), visok (30 do 50) i veoma visok (50+). -Što je viši faktor zaštite to je bolje zaštićena vaša koža. Koristite preparate koji su posebno formulisani da zadovolje  potrebe vaše kože. Zaštita od sunca je značajna i zbog čestih alergija na sunce kada usljed izlaganja dolazi do pojave osipa i svraba. Koža beba i djece je često osjetljiva na izlaganje suncu, naročito djece koja su sklona ekcemima. Sunce čini da se koža dodatno isuši što može dovesti do pogoršanja atopijskog dermatitisa. Posebno su osjetljive osobe sa bolestima lica, autoimunim bolestima kože, karcinomima i hroničnim bolestima- istakla je dr Vučeljić I dodala da nakon izlaganja suncu potrebna je hidratacija kože kako bi se održala adekvatna vlažnost kože. 

Pročitajte još