Duži razmak između dvije doze Fajzerove vakcine stimuliše jači odgovor imunog sistema

 Duži razmak između dvije doze Fajzerove vakcine stimuliše jači odgovor imunog sistema

Izvor: EPA-EFE

Posljednja istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su kako antitijela nakon vakcinacije Fajzerovim vakcinama protiv koronavirusa traju znatno duže ukoliko se prolongira davanje druge doze vakcine ovog proizvođača, prenosi The Guardian.

Studija koju je vodio Univerzitet u Birminghamu u saradnji s “Public Health of England” pokazala je kako je nivo antitijela nakon revakcinacije znatno veći ukoliko se druga doza vakcine primi nakon 12 sedmica, u odnosu na dosadašnju praksu od tri sedmice.

Jedna od autorica studije doktorica Helen Parry naglasila je kako je većina ljudi nakon primanja druge doze vakcine dobro zaštićena od virusa bez obzira na razmak između primanja dvije doze vakcine.

Međutim, reakcija imunog sistema je mnogo bolja ukoliko se druga doza primi nešto kasnije od ranije predviđenog perioda.

“Naša studija je pokazala da je nivo antitijela kod starijih osoba znatno veći ukoliko se druga doza primi 11 ili 12 sedmica nakon primanja prve doze”, ističe Parry.

Iako je u prethodnom periodu provedeno nekoliko istraživanja vezanih za reakciju imunog sistema nakon primanja druge doze protiv koronavirusa, studija Univerziteta u Birminghamu prva je koja je izvršila analizu reakcije imunog sistema nakon primanja Fajzerovih vakcina u različitim vremenskim intervalima.

Naučnici su analizirali uzorke krvi 172 građana starijih od 80 godina nakon primanja prve doze vakcina, a onda i nakon primanja druge doze vakcina. Među učesnicima je 99 osoba primilo drugu dozu Fajzerove vakcine nakon tri sedmice, dok su 73 osobe revakcinaciju izvršile 12 sedmica nakon primanja prve doze, prenosi Klix.ba.

Istraživači su istakli kako su nakon druge doze svi građani imali znatan broj antitijela, ali da je on bio 3,5 puta veći u grupi koja je primila drugu dozu vakcine nakon 12 sedmica.

“Ova studija je pokazala kako se plan Velike Britanije o prolongiranju davanja druge doze vakcine isplatio”, rekla je doktorica Gayatri Amirthalingam, epidemiologinja u Engleskoj.

Ova engleska studija objavljena je nakon što je englesko javno zdravstvo objavilo podatke kako je vakcinacija spriječila 11.700 smrtnih slučajeva u ovoj državi među osobama starijim od 60 godina i najmanje 33.000 hospitalizacija kod osoba koje imaju 65 i više godina.

“Sve u svemu, ovi podaci pružaju značajnu potporu planovima Velike Britanije o ‘prolongiranom davanju’ druge doze Fajerove vakcine, naročito kada je dostupnost vakcina ograničena, a rizična populacija velika”, rekli su istraživači.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još