EK: Do oktobra tri lijeka protiv kovida-19

 EK: Do oktobra tri lijeka protiv kovida-19

Izvor: Shutterstock

Evropska komisija predstavila je strategiju za razvoj ljekova protiv kovida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja vakcina, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta.

To uključuje i zajedničku nabavku lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova i potpisivanje predugovora sa proizvođačima kao što je to učinjeno i kod vakcina protiv kovida-19.

„Vakcine spašavaju živote, ali same ne mogu da iskorjene kovid-19. Potrebno je da podstaknemo rad na lijekovima kako bismo ograničili potrebu za hospitalizacijom, ubrzali vreme oporavka i smanjili smrtnost“, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stela Kirijakides.

„Pacijentima u Evropi i širom svijeta potreban je pristup prvoklasnim lijekovima protiv kovida-19, zbog toga smo odredili tri vrlo jasna cilja: do oktobra ćemo razviti i odobriti tri nova i efikasna lijeka protiv kovida-19 koji potencijalno mogu da promjene tok bolesti“, dodala je poverenica.

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv kovida-19 i do juna ove godine identifikovati njih pet koji najviše obećavaju.

„Situacija na mnogim odeljenjima za intenzivnu negu širom kontinenta i dalje je kritična. Moramo da se usredsredimo i na vakcine i na lijekove kao na dva snažna i komplementarna načina za borbu protiv kovida-19“, rekao je potpredsjednik Komisije Margiritis Skinas.

Skinas dodaje da EU trenutno ima samo jedan odobren lijek za kovid-19, prenosi N1.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još