Hobi će vam razvedriti tmurnu svakodnevicu: Rad u bašti opušta, a evo šta reguliše krvni pritsak

 Hobi će vam razvedriti tmurnu svakodnevicu: Rad u bašti opušta, a evo šta reguliše krvni pritsak

izvor Pixabay

Pisanje oslobađa od tuge, rad u bašti opušta, a pletenje izbacije negativnu energiju.

Izaberite hobi koji najbolje odgovora vašim interesima i posvetite mu svoje vrijeme, bez obzira na to koliko vam je dnevni raspored natrpan. To je najbolji način da se riješite stresa i napetosti jer će u to vrijeme vaše misli biti usredsređene na nešto što volite.

Udaljavanje od problema omogućava vam i da ih sagledate na novi način.

1. Rad u bašti

Ako volite biljke i zelenilo, boravak na suncu i svježem vazduhu, rad u bašti je idealan izbor za vas. Uređenje vlastitog vrta i briga za biljke opustiće vas, ali i razgibati. Povrće iz vlastite bašte razveseliće cijelu porodicu.

2. Fotografija

Pogledajte svijet kroz objektiv fotoaparata i zapazićete sitnice koje prije niste vidjeli – pogled na neke stvari možete drugačije doživjeti. Fotografišite prirodu, ljude, događaje. Nije važna vrhunska fotografija, nego vaš užitak.

3. Pletenje

Iako nekima izgleda dosadno, pletenje smiruje i pomaže u oslobađanju od negativnih misli. Ali isto tako podstiče kreativnost, pa rezultat može biti predivan dar za neku dragu osobu ili za sebe lično.

4. Novi akvarijum

Uređenjem vlastitog akvarijuma možete izraziti kreativnost. Užitak posmatranja akvarijumskih ribica smanjuje stres, ali i krvni pritisak.

5. Slaganje slagalica

Slaganje različitih komadića u jednu sliku zaokuplja misli i skreće ih sa uzroka stresa. Isto tako, slažući sliku, razvijate i jačate mozak. Rezultat su svježije i jače misli koje će pomoći da problem sagledate sa vedrije strane.

6. Sviranje

Većinu ljudi opušta slušanje muzike, ali stvaranje vlastitih nota još više će vas opustiti jer zaokuplja svu pažnju i postaje kreativni izduvni ventil. Izaberite instrument koji volite i krenite sa učenjem, bez obzira na talent.

7. Slikanje

Okušajte se u crtanju ili slikanju i otkrijte umjetnički dio sebe bez obzira na to da li želite da se samo opustite ili izrazite osjećaje. Tehnike i način slikanja neka budu samo vaš izbor.

Najvažnije je da misli oslobodite od svakodnevnih problema.

8. Pisanje

Misli i osjećanja napišite na papir i odmah ćete se osjećati bolje, a ako su puni tuge ili bijesa, možete ih i zapaliti. Osim toga, možete otvoriti blog i podijeliti razmišljanja sa drugim ljudima.

Izvor: Magazin

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još