Kakav uticaj imaju klima uređaji na zdravlje?

 Kakav uticaj imaju klima uređaji na zdravlje?

Izvor: Shutterstock

Uključivanje klima uređaja tokom ljeta svakako donosi veliko olakšanje. Postavlja se pitanje kako vazduh koji cirkuliše prostorijom može da utiče na zdravlje ljudi?

„Razumljivo je da klimatizacija može da utiče na ljudsko zdravlje, pogotovo ako se sistem za klimatizaciju ne nadgleda i ne održava redovno“, kaže dr Sema Sarin, za Bustle.

Klima uređaj može da bude dobar za vaše zdravlje jer olakšava vrijeme koje provodite u zatvorenom, a samim tim i spavanje, naročito tokom ljeta. Istraživanje objavljeno u časopisu „Energy & Buildings“ pokazalo je da su prisutni mali znakovi budnosti kad se uključi klima uređaj tokom noći, ali da to ne utiče negativno na kvalitet njihovog sna.

Ali, živjeti i raditi na visokim temperaturama nije dobro za vaš mozak. Studija Harvarda objavljena u „PLOS Medicine“, otkrila je da su tokom vrelih ljetnjih dana studenti koji su živjeli u studentskim domovima bez klima uređaja imali lošije rezultate na kognitivnim testovima od onih koji su živjeli u prostorijama u kojima je postojao klima uređaj.

Naravno, postoje i negativne strane korišćenja klima uređaja.

Ako naglo pređete iz prostora u kojem je vruće u pretjerano rashlađenu prostoriju, bilo da se radi o vašoj kući, kancelariji ili automobilu, to može negativno da utiče na vaše zdravlje.

Istraživanje objavljeno u „Clinical & Translational Allergy“ otkrilo je da redovno praktikovanje tog prelaza može da našteti vašim plućima, čineći vas ranjivijim na respiratorne bolesti. Dr Dženet  Neshajvat ističe da previše rashlađena prostorija može da ima negativan uticaj na zdravlje.

„Dugotrajni hladni vazduh može da prouzrokuje kontrakturu mišića, što može da dovede do bolova u zglobovima i drugih vrsta bolova, a to može da se pogorša ako ste dehidrirani“, kaže ona.

Previše hladnog vazduha takođe može da pogorša astmu i isuši sluznicu usta i nosa.

Dr Sarin kaže da, ako imate suvu kožu, suve oči ili ste dehidrirali, a radite i živite u klimatizovanom prostoru, takav vazduh može da utiče na vaše zdravlje, prenosi N1.

„Mnogi od ovih zdravstvenih simptoma su posjledica nedostatka svježeg vazduha, vlage u vazduhu ili recirklirajućeg vazduha koji sadrži štetne supstance“, kaže ona.

Može biti i gore ako imate alergije.

Dr Nataša Bejan, kaže da grinje i polen mogu da se zaglave u filterima klima uređaja i da mogu da se oslobode kad se klima uređaji uključe.

Ipak, ako samo povremeno koristite klima uređaj i redovno provjeravate da li su filteri u dobrom stanju, vaša pluća će vam biti zahvalna, ali i vaše srce.

Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju preporučuje čišćenje filtera ili njihovu zamjenu svake dvije nedjelje, a najduže mjesec dana, naročito ako ste skloni alergijama.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još