Koja vrsta kafe je najbolja za jetru?

 Koja vrsta kafe je najbolja za jetru?

Izvor: Shutterstock

Novo istraživanje objavljeno u “BMC Public Health” istraživalo je koje vrste kafe mogu da pomognu u smanjenju rizika od hronične bolesti jetre (CLD).

CLD je hronična upala koja prouzrokuje uništavanje tkiva jetre, što dovodi do razvoja ožiljačnog tkiva- fibroze i ciroze, a ciroza može da dovede do karcinoma ovog organa, piše N1.

Prethodna posmatranja i laboratorijske studije pokazali su da kafa može da zaštititi od razvoja CLD, uključujući cirozu i karcinom jetre.

U ovoj studiji istraživači su htjeli da vide koja vrsta kafe je efikasnija u zaštiti zdravlja jetre – mljevena, instant ili ona bez kofeina.

„Pokazali smo da je konzumiranje svih vrsta kafe, uključujući kafu nez kofeina, instant i mljevenu, povezana sa smanjenim rizikom od ishoda bolesti jetre“, kaže profesor Džonatan Faloufild, glavni istraživač na Univerzitetu u Edinburgu i jedan od autora ove studije.

„Konzumenti kafe imali su 21 odsto manju vjerovatnoću da će razviti hroničnu bolest jetre, 20 odsto manju vjerovatnoću da će razviti bolest masne jetre i 49 odsto manju vjerovatnoću od smrtnoh ishoda kao posledice hronične bolesti jetre od onih koji ne piju kafu“, kaže Faloufild i dodaje:

„Kafa sadrži preko 1.000 jedinjenja, uključujući alkaloide, kofein i trigonelin, i smatra se da su neki od ovih antioksidanasa i jedinjenja korisni za ljudsko zdravlje, uključujući kofein, hlorogenu kisjelinu, kaveol i kafestol“.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još